Hopp til innhold

Forbrukerrådet etterlyser tiltak for å sikre mattryggheten

Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, mener mange ledd mellom produsent og forbruker utgjør en risiko for mattryggheten. Nå etterlyser hun tiltak i kjølvannet av hestekjøttskandalen.

Hestekjøtt

Randi Flesland i Forbrukerrådet mener en ny portal kan være med på å gi forbrukere økt trygghet. Mattilsynet har varslet at de vil DNA-teste produkter merket med «storfe».

Foto: INA FASSBENDER/Martin H. W. Zondag / Reuters/NRK

Fredag ble det innkalt til hastemøte, etter at det ble klart at den europeiske hestekjøttskandalen også har rammet Norge. Administrerende direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, var til stede på møtet med helseministeren, landbruksministeren og de store matvarekjedene i Norge.

Flesland sier til NRK.no at norske forbrukere i all hovedsak kan føle seg trygge på det de spiser, selv om det nå er klart at det har vært hestekjøtt i en rekke produkter merket med «storfekjøtt» også på det norske markedet.

– Ja, vi har en høy mattrygghet i Norge, selv om denne saken kan være egnet til å gjøre mange bekymret. Det er helt grunnleggende at vi vet hva spiser, og slik er det i all hovedsak i Norge, sier Flesland.

Mattilsynet vil nå gjennomføre tester for å se om hestekjøttet kan inneholde medisinen fenylbutazon, som kan være skadelig for mennesker.

– Samtidig er det urovekkende at dette har pågått i seks måneder uten at man har oppdaget det, sier Flesland.

– Hvert ledd en ny risiko

Det franske selskapet Comigel leverer kjøtt til 16 norske leverandører. Hestekjøttet som har blitt oppdaget i Norge kommer fra denne leverandøren, og helseminister Jonas Gahr Støre sier at det må bli en sak for Europol.

– Er det for mange ledd i matvarekjeden, slik det er i dag?

– Hvert ledd er en ny risiko, det er klart. Men dette handler i bunn og grunn om ærlighet og redelighet, og i det store og hele kan forbrukere i Norge føle seg trygge, mener Flesland.

Artikkelen fortsetter.

Harald Gjein

Direktør i Mattilsynet, Harald Gjein, sier det vil gjennomføres DNA-analyser av produkter merket med «storfe», for å se om de inneholder hestekjøtt.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Vil innføre dagligvareportal

En fersk undersøkelse viser at rundt halvparten av forbrukerne ønsker mer informasjon om innholdet i maten de spiser. Forbrukerrådet arbeider nå med en dagligvareportal som skal gjøre det lettere å velge blant varevrimmelen i butikkene.

– Det må iverksettes tiltak som kan gjøre at dette ikke skjer igjen, sier Flesland til NRK.no.

Tanken om en dagligvareportal ble lansert av det såkalte matmaktutvalget for snart to år siden. Forslaget ble fulgt opp ved at Forbrukerrådet fikk penger til å utrede hvordan en dagligvareportal kunne organiseres og fungere.

– Vi utreder hvordan vi kan få dette til, hva det vil koste og hvordan den kan gjøres mest mulig tilgjengelig. Den må kunne brukes både hjemme når innkjøp planlegges og på mobilen i butikken. Vi vet vi kan få dette til, sier Flesland til NTB.

Artikkelen fortsetter.

Møte om hestekjøtt

Helseminister Jonas Gahr Støre og landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum innkalte matvarebransjen til hastemøte fredag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Må samarbeide

Forbrukerrådet skal levere sin utredning i juni. Deretter er det politikerne som må beslutte om de vil bevilge penger.

Dagligvareportalen kan bygges opp etter mønster av Finansportalen, der forbrukerne kan sammenligne priser på blant annet lån og forsikringer.

– Bransjen må legge inn sine opplysninger og innestå for at de er korrekte. Pris er et parameter, men vi tenker oss at langt mer informasjon skal legges inn. Skikkelig innholdsmerking, opprinnelsessted eller -land, om det er økologisk, glutenfritt, nøkkelhullprodukt og i hvilke butikker du får tak i varen, sier Flesland.

Den siste uken er det gjort funn av hestekjøtt i varer merket med storfekjøtt i 16 europeiske land, og hendelsen omtales som hestekjøttskandalen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger