– Vokter skadde demonstranter på sykehusene i Kiev

Frivillige vokter sykehusene i Kiev for å unngå at skadde demonstranter blir bortført av politiet, sier presseorganisasjon i Ukraina til NRK.

En demonstrant ligger skadet på et sykehus i Kiev

BORTFØRT: En demonstrant ligger skadet på et sykehus i Kiev. Det er kommet meldinger om at skadde demonstranter blir bortført fra sykehus.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Oksana Romaniuk

Daglig leder av Institute of Mass Information i Ukraina, Oksana Romaniuk, er oppgitt over EUs manglende handlekraft.

Foto: Privat

I løpet av de siste dagene har det kommet flere meldinger om at skadde demonstranter har blitt angrepet og bortført fra sykehus i den ukrainske hovedstaden.

– Politiet kommer til sykehuset og bortfører folk. Frivillige leger er på gaten for å hjelpe folk fordi mange ikke tør å dra på offentlige sykehus. Frivillige vokter også de skadde ved sykehusene for å unngå at skadde blir bortført eller arrestert, forteller daglig leder av Institute of Mass Information i Ukraina, Oksana Romaniuk, over telefonen til NRK.

I går kom meldingen om at fem demonstranter er drept og 300 såret fra Oleg Misjy, som koordinerer helsearbeidet blant demonstrantene.

– Vi har kommet til et punkt hvor vi ikke vet om det er mulig med samtaler med regjeringen lenger. De har gått for langt, og de har blod på hendene sine, sier Romaniuk.

(Artikkelen fortsetter)

– Trenger handlekraft fra EU

Hun mener responsen fra EU har vært for svak.

– Vi trenger ikke uttalelser om at noen er bekymret. Vi trenger handlekraft. Ukraina er tydelig under Putins påvirkning, og det må EUs ledere begynne å forstå, sier hun.

– Hvordan blir meldingene om drepte og skadde mottatt i Ukraina?

– De som har fått informasjon om at flere demonstranter er døde og flere hundre skadd er i sjokk. Mange er også bortført. Vi har problemer med å nå ut med informasjon i de østlige delene av Ukraina, hvor de ikke har sett bildene fra det som skjer.

– Mediene der gir ikke et riktig bilde av situasjonen. Mediesensuren er mye av bakgrunnen for protestene, sier Romaniuk.

– Politiet bruker rifle

Demonstrasjonene i Kiev blusset opp igjen etter at de folkevalgte vedtok den omdiskuterte loven, som blant annet gjør det kriminelt å sette opp telt, scener eller forsterkere uten tillatelse, å ikle seg finlandshette eller hjelm og å kjøre i bilkortesje med mer enn fem biler.

Romaniuk sier at både politi og demonstranter kaster molotovcocktailer og steiner, men mener politiet er mer voldelige.

– Folk blir sintere og sintere etter hvert som det kommer meldinger om politivold mot ukrainere. Politiet bruker granater og skytevåpen mot demonstrantene.

– Ingen kan forutse hva som vil skje fremover. Kampene fortsetter og jeg ser ingen løsning for hvordan dette skal stoppes, sier Romaniuk.

SISTE NYTT

Siste nytt