– Kim Jong-il avviser at sønnen skal overta

Nord-Koreas diktator Kim Jong-il skal overfor kinesiske myndigheter ha avvist at han planlegger å overlate makten til sin yngste sønn.

Kim Jong-Il og Kim Jong-un

Jimmy Carter skriver på sin hjemmeside at Kim Jong-ils sønn Kim Joung-un (t.h.) ikke vil overta etter faren.

Foto: (Montasje) / SCANPIX

USAs tidligere president Jimmy Carter

Jimmy Carter nylig den kinesiske statsministeren Wen Jiabao.

Foto: STAN HONDA / Afp

Det forteller USAs tidligere president Jimmy Carter, som nylig møtte den kinesiske statsministeren Wen Jiabao, skriver NTB.

– Wen overrasket oss ved å sitere den nordkoreanske lederen på at den forestående forfremmelsen av sønnen Kim Jong-un er et falskt rykte satt ut av Vesten. Det skriver Carter på sin hjemmeside.

Dårlig helse

Medier i Sør-Korea og i mange andre land har lenge spekulert i om Kim Jong-un kommer til å bli Nord-Koreas neste diktator.

Da Kim Jong-il besøkte Kina for tre uker siden hadde han med seg sønnen sin. På forhånd var det usikkert hva som var formålet med besøket.

Flere mente Nord-Koreas diktator ville introdusere sin yngste sønn for kinesiske myndigheter, og at de skulle velsigne ham som ny leder.

Tre sønner

Kim Jong-un er bare 27 år gammel, og er veldig ung for å overta sjefsjobben i Nord-Korea.

Men på grunn av Kim Jong-ils dårlige helse har det vært ventet at han vil overlate makten til en av sine tre sønner snart.

NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus skriver at den eldste sønnen, Kim Jong-nam, var lenge antatt som etterfølger, inntil han ble arrestert og fengslet i Japan med falskt pass og forklarte politiet der at han hadde tenkt seg til japansk Disneyland.

Gjentatte turer til kasinoene i Macao i Kina bidro heller ikke til å styrke hans kandidatur. Nummer to, Kim Jong-chul har aldri vært inne i bildet.

– For veik og feminin, forklarte faren til sin japanske sushikokk, som seinere har skrevet bok om sine opplevelser i Nord-Korea.

Kim Jong-il etterfulgte sin far, Kim Il-sung, som Nord-Koreas statsoverhode 1994. Faren ble erklært evig president etter sin død.

Dermed vil ingen nordkoreansk leder etter ham bli kalt president.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt