– Kim Jong-il avviser at sønnen skal overta

Nord-Koreas diktator Kim Jong-il skal overfor kinesiske myndigheter ha avvist at han planlegger å overlate makten til sin yngste sønn.

Kim Jong-Il og Kim Jong-un

Jimmy Carter skriver på sin hjemmeside at Kim Jong-ils sønn Kim Joung-un (t.h.) ikke vil overta etter faren.

Foto: (Montasje) / SCANPIX

USAs tidligere president Jimmy Carter

Jimmy Carter nylig den kinesiske statsministeren Wen Jiabao.

Foto: STAN HONDA / Afp

Det forteller USAs tidligere president Jimmy Carter, som nylig møtte den kinesiske statsministeren Wen Jiabao, skriver NTB.

– Wen overrasket oss ved å sitere den nordkoreanske lederen på at den forestående forfremmelsen av sønnen Kim Jong-un er et falskt rykte satt ut av Vesten. Det skriver Carter på sin hjemmeside.

Dårlig helse

Medier i Sør-Korea og i mange andre land har lenge spekulert i om Kim Jong-un kommer til å bli Nord-Koreas neste diktator.

Da Kim Jong-il besøkte Kina for tre uker siden hadde han med seg sønnen sin. På forhånd var det usikkert hva som var formålet med besøket.

Flere mente Nord-Koreas diktator ville introdusere sin yngste sønn for kinesiske myndigheter, og at de skulle velsigne ham som ny leder.

Tre sønner

Kim Jong-un er bare 27 år gammel, og er veldig ung for å overta sjefsjobben i Nord-Korea.

Men på grunn av Kim Jong-ils dårlige helse har det vært ventet at han vil overlate makten til en av sine tre sønner snart.

NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus skriver at den eldste sønnen, Kim Jong-nam, var lenge antatt som etterfølger, inntil han ble arrestert og fengslet i Japan med falskt pass og forklarte politiet der at han hadde tenkt seg til japansk Disneyland.

Gjentatte turer til kasinoene i Macao i Kina bidro heller ikke til å styrke hans kandidatur. Nummer to, Kim Jong-chul har aldri vært inne i bildet.

– For veik og feminin, forklarte faren til sin japanske sushikokk, som seinere har skrevet bok om sine opplevelser i Nord-Korea.

Kim Jong-il etterfulgte sin far, Kim Il-sung, som Nord-Koreas statsoverhode 1994. Faren ble erklært evig president etter sin død.

Dermed vil ingen nordkoreansk leder etter ham bli kalt president.

SISTE NYTT

Siste nytt