Hopp til innhold

Klar til å ta makten i Nord-Korea

Ingen vet hvordan han ser ut i dag – den unge mannen som av alle forståsegpåere er utpekt til å bli neste Store Leder for et lukket og beinhardt diktatur som truer sine omgivelser med langdistanseraketter ladet med atomvåpen.

Kim Jong-Il og Kim Jong-un

MAKTSKIFTE: Kim Jong-un (til høyre) er mannen mange tro skal ta over makten etter faren Kim Jong-Il.

Foto: (Montasje) / SCANPIX

Anders Magnus

Det finnes bare et fåtall bilder av ham utenfor Nord-Korea

Nå er Kim Jong-un etter sigende blitt 27 år gammel, og er egentlig alt for ung til å overta sjefsjobben i kommuniststaten.

Men faren hans, Kim Jong-il, vil ikke la makten forsvinne ut av familiens hender. I Nord-Koreas bisarre utgave av marxist-leninismen er arv viktigere enn hvorvidt man er egnet til jobben.

«Den Store Leder»

Kim Il-sung

Kim Il-sung fikk makten i Nord-Korea med hjelp fra Stalin.

Foto: AP

Få mennesker vet nøyaktig hva som skjer i Nord-Korea.

Nesten ingen nyheter om indre forhold slipper ut, og nordkoreanerne pynter gjerne på historiske facts akkurat slik de ønsker.

I tillegg fôrer sørkoreanerne med glede resten av verden med til dels overdrevne historier om det nordkoreanske lederskapets eksesser – selv om deres utskeielser trolig er av en slik art at det ikke er noe behov for å forstørre dem.

Kim Il-sung er stamfaren i Nord-Koreas familiedynasti. Kim ble håndplukket av Stalins fryktede sjef for sikkerhetspolitiet, Lavrentij Beria, fordi han ikke hadde jobbet sammen med de nasjonale koreanske kommunistene – men tvert om hadde holdt til i Kina mesteparten av krigen.

Etter å ha overtatt makten med Stalins hjelp, etablerte han en omfattende personkultus, og skrev seg inn i historien med forfalskede beretninger om egne, usannsynlige bragder.

Heller ikke navnet er hans opprinnelige. Kim Il-sung betyr «La sola skinne», og Kim ble etterhvert bare omtalt som «Den store leder» og «Den evige president», som lot sine stråler sjenerøst falle over Nord-Koreas folk.

Som den gode marxist han nok ikke var, ville han at makten skulle gå i arv.

Omkring sønnen Kim Jong-il ble det laget tilsvarende skrønehistorier – blant annet at en dobbel regnbue viste seg over det stedet i Korea der han ble født, og at en helt ny stjerne dukket opp på himmelen.

I virkeligheten ble Kim Jong-il født i Russland, der faren var kommandør i hæren under annen verdenskrig.

Den strålende kamerat

Kim Jong-nam

Eldstesønnen Kim Jong-nam har spilt bort sine sjanser til å bli landets neste leder.

Foto: HO / Reuters
Kim Jong-un

Kim Jong-un fotografert som 11-åring.

Foto: NEWSIS / REUTERS

Kim Jong-il overtok som Nord-Koreas «Den store leder» i 1997 – tre år etter at faren døde. Nå er han allerede i så dårlig helsemessig forfatning at den yngste sønnen Kim Jong-un må tre fram for å overta makten i familiedynastiet Nord-Korea.

Kim Jong-il har tre sønner som verden utenfor vet om.

Den eldste, Kim Jong-nam, var lenge antatt som etterfølger, inntil han ble arrestert og fengslet i Japan med falskt pass og forklarte politiet der at han hadde tenkt seg til japansk Disneyland.

Gjentatte turer til kasinoene i Macao i Kina bidro heller ikke til å styrke hans kandidatur.

Nummer to, Kim Jong-chul har aldri vært inne i bildet.

- For veik og feminin, forklarte faren til sin japanske sushikokk, som seinere har skrevet bok om sine opplevelser i Nord-Korea.

Sushikokken fortalte at Den store leder derimot talte varmt om sin yngste sønn
Kim Jon-un:

- Han er nøyaktig som meg.

Det vil si: Egenrådig og brutal, med en beinhard vilje til å holde på makten.

Kim Jong-un skal etter sigende ha studert engelsk ved en internasjonal skole i Sveits under falskt navn.

Den ubekreftede historien forteller også at denne studenten skal ha likt å stå på ski og spille basketball, og at Eric Clapton var en av hans favorittartister.

Hjemme igjen i Nord-Korea har han fått tildelt en middels posisjon i den mektige Nasjonale Forsvarskomitéen – som hans far leder – og blir nå omtalt som «Den strålende kamerat» i offisielle medier.

Første partikongress på 30 år

Partidemokratiet i Koreas Arbeiderparti – som kommunistpartiet i Nord-Korea heter – er det ikke alltid så nøye med. Sist gang man hadde kongress var i 1980, da faren Kim Jong-il tok kontroll over partiet.

Nå sier de fleste rykter at en ny partikongress allerede er i gang.

Ved hjelp av satelittbilder og annen etterretning, er det mulig å få vite litt om hva som skjer i det lukkede landet.

De siste dagene er det rapportert om hotellbookinger og massetransporter med busser inn til hovedstaden Pyongyang, og det skal være observert bannere og svære blomsteroppsatser som man har ved slike store anledninger.

Godkjent som sjef av Kina

Briten Glyn Ford er Nord-Korea-kjenner, etter mer enn tjue turer inn i landet. Han har også skrevet flere bøker om Nord-Korea.

NRK traff ham i Beijing for noen dager siden, etter at han returnerte fra sin siste tur til hovedstaden Pyongyang.

Ford så også en del av forberedelsene til partikongressen, som han tror vil være en innledende manøver i overføringen av makten til unge Kim Jong-un.

– Yngstesønnen har best sjanser for å holde på makten om han får noen år til å konsolidere seg innenfor partiet og overfor de øverste militære lederne. Jo lenger faren lever, jo bedre for Kim Jon-un.

– Må han overta topplederjobben ganske raskt, kan det bli vanskeligere – selv om Nord-Koreas eneste støttespiller, Kina, allerede skal ha godkjent ham som ny sjef i nabolandet, sier Ford.

60-årsmarkering i Nord Korea

Parader og flagg under 60-årsfeiringen av Nord-Korea.

Foto: AFP / AFP

Men kineserne er ikke så entusiastiske til Jong-un, mener Ford.

Helst vil de ha et kollektiv lederskap som ligner på deres egen modell. De vil også få en slutt på det bisarre familiedynastiet i landet som offisielt ledes av en kommunistisk ideologi som tar sterkt avstand fra feudaltidens arverekkefølger.

Og så ønsker de at Nord-Korea innfører markedsøkonomi slik Kina har gjort.
Da kan det bli muligheter for kinesiske handelsmenn og investorer, næringsliv og jordbruk kan gå bedre og det blir dermed mindre behov for nødhjelp og finansiell støtte fra Kina for å holde kommunistnaboen i live.

Maktkamp

Tidligere har det vært rapporter om maktkamp mellom partiledelsen og kretser innenfor den øverste militære ledelsen i Nord-Korea, særlig etter en omstridt pengereform som førte til at store deler av befolkningen mistet det meste av sparepengene sine.

Nå skal imidlertid Kim Jong-il ha kjempet ned all motstand blant de militære, og det er også rykter om at flere av lederne har mistet livet i mystiske trafikkulykker.

Cheonan

Cheonan heves fra stedet båten gikk ned.

Foto: HONG JIN-HWAN / AFP

I mars i år ble den sørkoreanske ubåten Cheonan senket, og både USA, Japan og Sør-Korea beskyldte Nord-Koreas væpnede styrker for å stå bak.

Den amerikanske forsvarsministeren Robert Gates har også lagt til at denne krigshandlingen trolig er forårsaket av at diktatorens sønn «trengte å oppnå sine striper på uniformen.»

Men dermed skal han nå være anerkjent som en stor kriger, og både faren og onkelen skal ha sørget for at unge Kim Jong-un nå skal ha full støtte fra den militære ledelsen for å starte veien mot toppen i partiet, hæren og statsapparatet.

Trolig får ikke verden vite så mye før partikongressen er vel over og delegatene har reist hjem.

Og hele historien om hva som skjedde blir nok ikke kjent før om flere år – om noen gang.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt