Normal

– Dumaen kan godkjenne START-avtalen julaften

Russiske folkevalgte vil kunne godkjenne START-avtalen om atomnedrustning julaften, tror presidenten i Dumaen.

Russiske interkontinentale ballistiske Topol-missiler

USA og Russland er enige om at det skal bli færre langttrekkende atomvåpen, slik som dette russiske interkontinentale ballistiske Topol-missilet.

Foto: DIMA KOROTAYEV / AFP

I USA har Senatet allerede godkjent avtalen , og russiske folkevalgte er innstilte på å gjøre det samme. En forutsetning er at vedtaket i Senatet ikke innebærer endringer i avtaleteksten, sier Statsdumaens president Boris Gryzlov, ifølge russiske nyhetsbyråer.

Dumaen er annetkammeret i Russlands nasjonalforsamling. Også førstekammeret, Føderasjonsrådet, er nødt til å godkjenne START-avtalen før den kan tre i kraft

30 prosent færre

Avtalen innebærer at USA og Russland skal begrense antall atomstridshoder til 1.550 hver, en reduksjon på om lag 30 prosent fra dagens nivå.

Presidentene Barack Obama og Dmitrij Medvedev undertegnet avtalen i vår, men først onsdag denne uken ble den godkjent av Senatet i USA. Årsaken var skepsis til START-avtalen blant Republikanerne.

Tilfreds Medvedev

President Dmitrij Medvedev hilste vedtaket i Senatet velkommen «med tilfredshet», uttalte Medvedevs talskvinne Natalja Timakova. President Medvedev håper Statsdumaen og Føderasjonsrådet er klare til å ta opp spørsmålet og ratifisere dokumentet

De to russiske forsamlingene er dominert av Kreml-vennlige krefter, og få tviler på at de vil gjøre som Kreml ønsker. Hovedspørsmålet er hvor mye tid de trenger.
Gryzlov sier de folkevalgte trenger å granske avtalen Senatet har ratifisert for å se om den avviker fra den opprinnelige avtalen.

– Hvis betingelsene ikke berører grunnteksten i avtalen, kan vi vedta den i morgen, tilføyde han.

Senatet vedtok anbefalinger som ikke er bindene til presidenten, blant annet om utplassering av et rakettskjold, modernisering av atomvåpnene og nye samtaler med Russland om reduksjon av taktiske atomvåpen.

Konstantin Kosatsjev, leder for Statsdumaens utenrikskomité, sier det kan hende at forsamlingen vil komme med tilleggsforslag, noe som vil kreve mer tid.

Senatet

Senatet i Washington godkjente START-avtalen onsdag kveld. En avstemning sikret det nødvendige to tredels flertallet. Avtalen ble vedtatt med 71 stemmer for og 26 mot.

Det betyr at president Barack Obama før avstemningen klarte å overtale flere republikanske senatorer til å stemme med Demokratene for avtalen. Nå gjenstår det bare for Obama å undertegne avtalen, og at den russiske nasjonalforsamlingen også godkjenner den.

Seier for Obama

Ratifiseringen er en seier for Obama, som har forsøkt å hindre spredning av atomvåpen og forbedre USAs forhold til Russland.

Den russiske utenriksminister Sergej Lavrov hilste ratifiseringen velkommen, men understreker at myndighetene i Moskva trenger tid til å studere de amerikanske dokumentene før de vil gjøre det samme.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Foto: Thomassen, Christian / SCANPIX

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre beskriver START-avtalen som svært viktig for vår felles sikkerhet.

– Jeg ser på denne avtalen som starten på en bredere nedrustningsprosess som må omfatte alle kategorier atomvåpen. Målet er en verden uten kjernevåpen, sier Støre.

Han legger til at det er viktig at også de russiske folkevalgte godkjenner avtalen slik at den kan tre i kraft så raskt som mulig.

– Viktig skritt

FNs generalsekretær Ban Ki-moon omtaler Senatets ratifisering som et viktig steg framover. Og den tyske forbundskansleren Angela Merkel gratulerer Obama og sier hun håper nedrustningsarbeidet vil fortsette.

Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle understreker at ballen nå ligger hos Russland.

– Vi stoler på at Russland også vil ratifisere avtalen raskt nå, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt