Sinte islendinger: – Vi gir oss ikke før hele regjeringen går av

REYKJAVIK/OSLO (NRK): Til tross for at den islandske statsministeren gikk av tidligere i kveld demonstrerer et par tusen mennesker utenfor Alltinget i Reykjavik i kveld. – Vi har ingen tillit til regjeringen lenger, sier demonstranten Sigurgeir.

Forbannede islendinger truer med bananer

Jon Anderson var en av flere tusen sinte islendinger utenfor Alltinget tirsdag kveld. – Jeg kommer til å spise bananen før jeg kaster den. Regjeringen er ikke verdt det, sier Anderson.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Kveldens demonstrasjon var i utgangspunktet ment for å kreve at statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson skulle gå av etter avsløringene i Panama Papers.

Etter at det tidligere i kveld ble klart at statsministeren går av, krever demonstrantene i stedet at det blir utlyst nyvalg.

Det er færre demonstranter foran Alltinget i kveld enn det var i går, da Reykjavik opplevde en av sine største demonstrasjoner noensinne. Likevel har det samlet seg et par tusen mennesker, som nå krever at den sittende regjeringen går av.

– Det at Gunnlaugsson har gått av, forandrer ingenting. Særlig ikke etter måten Regjeringen har oppført seg på de siste dagene, sier demonstranten Sigurgeir.

Unge demonstranter foran Alltinget

Demonstrantene Sigurgeir (f.h.), Kelti og Magnus hevder de kommer til å fortsette å demonstrere til Regjeringen har skrevet ut nyvalg.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Frykter Piratpartiet

Han snakker med NRK med ryggen mot Alltinget, mens han taktfast slår hælene mot sperringene. Til tross for at støyen på plassen er lavere enn i går, hevder Sigurgeir at han ikke vil gi seg før den sittende regjeringen har gått av.

– Det som har skjedd gjelder flere i regjeringen. Sigurdur Ingi Johansson (mannen som er foreslått som ny statsminister, journ. anm.) har også opptrådt egenrådig, og kun vernet om interessene til noen få, sier Sigurgeir.

Han mener grunnen til at regjeringen nekter å gå av, er at Piratpartiet har gjort det svært godt på meningsmålinger den siste tiden.

– Fremskrittspartiet (partiet til statsministeren, journ. anm.) vil ikke at det skal bli et nytt valg nå. Vi gir oss ikke, før det skjer.

Tusener demonstrerer utenfor Alltinget

Flere tusen demonstranter hadde møtt opp foran Alltinget tirsdag kveld.

Foto: Martin Herman Wiedswang Zondag / NRK

– Ikke verdt å kaste bort mat

Det er taktfaste slag i sperringene foran Alltinget, men ingen dramatikk. Også i dag har enkelte kastet matvarer på den mørke steinbygningen. En av dem som truet med å kaste en banan, var Jon Alfredson.

– Men jeg kommer til å spise bananen, før jeg kaster skallet. Regjeringen er ikke verdt å kaste bort mat på, sier Alfredson.

I likhet med de fleste i den politiske opposisjonen på Island, er han ikke fornøyd med at statsminister Gunnlaugsson har trukket seg. Kaoset på Island oppsto etter avsløringen om at Gunnlaugsson og hans kone eier et selskap, Wintris, som er registrert i skatteparadiset De britiske jomfruøyene.

I de såkalte Panama-papirene kommer det fram at Wintris var en av kreditorene som hadde millionkrav mot de tre store islandske bankene Landsbanki, Glitnir og Kaupthing, som gikk over ende i 2009, noe som førte til den verste økonomiske krisen i landets moderne historie. Men det opplyste Gunnlaugsson aldri om, verken før eller etter at han ble valgt til statsminister 2013.

Mann med banan foran Alltinget

Islendingene har gjort det til en tradisjon å kaste mat når de misfornøyde. Bak de to politimennene skimtes merket etter yoghurtkasting på Alltinget.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Hva søren er det som skjer?

Asta Helgadottirr er Alltings-medlem for Piratpartiet. Partiet har tre medlemmer, men er ifølge de siste meningsmålingene det største partiet på Island i øyeblikket.

Asta Helgadottir

Asta Helgadottir representerer Piratpartiet på Alltinget.

Foto: Martin Herman Wiedswang Zondag / NRK

Partiets stilling er «hva søren er det som skjer?». Det er ikke slik ting skal skje i et demokratisk land, sier Helgadottirr til NRK.

Hun kaller situasjonen latterlig, og sier hun vil bli med folket på nye demonstrasjoner i kveld.

Vi trenger nyvalg. Tilliten til islandske politikere må fornyes, og jeg tror ikke det kan skje på andre måter enn ved nyvalg, sier Helgadottirr.

Politiet i Reykjavik forbereder seg på nye demonstrasjoner i kveld.

Politiet i Reykjavik ble tidlig klar over de spontante demonstrsjonene, som startet rundt klokken 17.00, islandsk tid.

Foto: Martin Herman Wiedswang Zondag / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt