Sarkozy:– Assad vil fjerne Homs fra kartet

Frankrikes president Nicolas Sarkozy beskylder den syriske presidenten for å lyve og sammenligner ham med Libyas avdøde diktator Gaddafi. Samtidig fortsetter volden i Syria, og FN vil sende flere observatører til landet.

Syria

Syrias president Bashar al-Assad og kona Asma med det nasjonale flagget rundt halsen.

Foto: - / Afp

– Bashar al-Assad lyver. Han vil fjerne Homs fra kartet akkurat som Gaddafis ønske om å ødelegge Benghazi, sier Sarkozy til Europe 1 radio torsdag.

Sarkozy sier løsningen er å etablere humanitære korridorer slik at opposisjonen kan eksistere i Syria. Han mener det er nødvendig med korridorene for å frakte mat og medisiner til syrere.

Sarkozy

Frankrikes president Nicolas Sarkozy mener det bør etableres humanitære korridorer i Syria, slik at opposisjonen ikke blir knust.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

Reaksjonen kommer etter at FN torsdag meldte at Syria ikke overholder sitt løfte om å trekke ut soldater og tunge våpen fra byene. Situasjonen på bakken synes uendret siden våpenhvilen trådte i kraft for en uke siden.

Bare i dag er det meldt om flere angrep mot fire bydeler i Homs der opposisjonen står sterkt, ifølge Syrisk observatorium for menneskerettigheter.

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Ifølge kilder i opposisjonen har syriske styrker også skutt granater mot byen Deir al-Zoe øst.

Minst en person er drept, og flere såret etter angrepet. I går ble minst 46 personer drept i Syria, ifølge opposisjonen.

Vil sende flere observatører til Syria

I en rapport til FNs sikkerhetsråd skriver FN-sjef Ban Ki-moon at han ønsker at 300 ubevæpnede observatører sendes til Syria på et tremåneders oppdrag.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier det er uavklart om observatørene i det hele tatt får komme inn i Syria.

– Hva tror du FN-observatørene i det hele tatt får gjort i Syria?

– Det er veldig godt spørsmål, men også et veldig uavklart spørsmål om og hvordan observatørene får komme inn.

– Jeg ser at Assad-regimet i går stilte krav om hvilke land og ikke hvilke land observatørene må komme fra. Dette er en typisk uthalingstaktikk som gjør det vanskelige å få gjennomført nærværet, sier Jonas Gahr Støre til NRK.

Den syriske utenriksministeren Walid al-Moualem sa i går at han ikke ser noen grunn til å ha flere enn 250 FN-observatører i landet, og at disse bør komme fra «nøytrale» land som Brasil, Russland, Kina og Sør-Afrika som alle har vært mer Syria-vennlige enn vestlige land.

Ministermøte i Paris

Sergei Lavrov

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov vil ikke delta i ministermøtet i Paris.

Foto: SEBASTIEN PIRLET / Reuters

Frankrike har kalt inn til et ministermøte i Paris torsdag, der de på forhånd har bestemt seg for å sende et sterkt signal til det syriske regimet om at fredsplanen til Syria-utsending Kofi Annan må følges. Russland er ikke blant de 14 landene som skal delta på møtet.

Dette fordi Russlands utenriksminister Sergei Lavrov mener møtet kun handler om å isolere det syriske regimet og av den grunn vil ødelegge mulighetene for direkte fredssamtaler.

«Det virker som dette møtet ikke er rettet mot å gå i dialog med Syria, men heller det motsatte», heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

Støre: – Det må komme kraftigere lut

Syria

Bygninger i Homs som er skadet av regimestyrker, ifølge opposisjonen i Syria.

Foto: HANDOUT / Reuters

Derimot skal Sergei Lavrov i NATO-Russland-rådet, og utenriksminister Jonas Gahr Støre tror at Syria, om ikke offisielt, vil bli et tema også der.

– Han kommer nok til å få høre, både i møtet og utenfor møtet, en utålmodighet om at presset fra FNs sikkerhetsråd mot det syriske regimet må øke, sier Støre til NRK.

Støre sier at Russland sitter med nøkkelen for å kunne utøve sterkere press mot Assads regime.

– Det har jo vært en utvikling i FN, i bunn for Kofi Annans plan ligger en FN-resolusjon. Men hvis den planen, som legger opp til partene må samarbeide, ikke virker, da øker presset om at det må komme «kraftigere lut» fra Sikkerhetsrådet, og der sitter Russland med nøkkelen, sier Støre.

SISTE NYTT

Siste nytt