Hopp til innhold

– Mohamed Merah var litt sprø og merkelig

(TOULOUSE/NRK): Han var alltid en litt sprø og merkelig fyr, sier to tidligere skolevenninner av terroristen Mohamed Merah.

Mohamed Merah

Kilder NRK har vært i kontakt med beskriver terroristen som en merkelig fyr.

Øyvind Nyborg
Politi utenfor huset til Mohamed Merah i Toulouse

Etter mange timer med forhandlinger stormet fransk politi torsdag bygningen der en 23-åring hadde forskanset seg.

Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / Reuters

NRK møtte de to jentene, som gikk på videregående skole med Merah, i Toulouse torsdag. Ingen av de to ønsker å stå frem med navn og bilde.

Begge jentene fnyser av påstandene om at Merah skal vært tilknyttet Al Qaida.

Innenriksminister Claude Gueant har tidligere uttalt at Merah mottok direkte ordre fra terrororganisasjonen.

– De har foreslått at han skulle gjennomføre et selvmordsangrep, noe han avviste. Men han sa ja til å gjennomføre et angrep i Frankrike, sa Gueant til TV-kanalen TF1.

Merah skal angivelig ha fått opplæring av Al Qaida i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan, etter å ha blitt radikalisert i en gruppe salafister, en svært konservativ gren av islam. Ifølge eksperter er det mellom 12.000 og 15.000 salafister i Frankrike, men et synkende og svært lite antall er ekstremister, ifølge NTB.

– Det klikket for ham

I nabolaget til terroristen møtte NRK også en mann som omtaler Merah som en tidligere kamerat. Mannen viser NRK et bilde av de to sammen.

– Jeg tar avstand fra ham nå. Vi var kamerater, men han utviklet seg til å bli helt gal. Det klikket for ham, sier mannen, som heller ikke vil bli tatt bilde av.

Toulouse er en forholdsvis liten by sør i Frankrike med litt over 400.000 innbyggere. De dramatiske hendelsene de siste dagene, har satt sitt preg på byen.

Nabolaget der Merah bodde, fremstår som et ryddig og ordentlig middelklassenabolag. Nå er folk glade for at hele endelig er over, og at de nå kan flytte tilbake.

Flere av innbyggerne NRK har snakket med, sammenligner Merah med Anders Behring Breivik. De er imponert over hvordan Norge taklet terrorangrepet 22. juli.

– Dere svarte med mer demokrati, vi svarer med mer politi.

Skjøt mot politiet

Tidligere i dag sa innenriksministeren at Merah døde etter at han kastet seg ut fra et vindu. Guéant sa at den mistenkte 23-åringen skjøt mot politiet idet de forsøkte å pågripe ham. Flere kraftige eksplosjoner kunne høres under politiaksjonen.

– I morges besluttet vi å prøve å få kontakt med den mistenkte, men vi fikk ingen respons. Det viste seg at den mistenkte hadde forskanset seg på badet. Da han kom ut derfra, skjøt han vilt mot politiet, sa Guéant.

Politiet i Toulouse hadde omringet huset til 23 år gamle Mohammed Merah i over 30 timer. Han var mistenkt for drapet på tre jødiske barn og en lærer. Han skal også ha drept tre soldater i to ulike angrep. 23-åringen hadde sagt til politiet at han innrømmet alle sju drapene, og at han «alltid hadde handlet alene».

Sarkozy til kamp

Frankrikes president Nicolas Sarkozy sier han nå vil gå til kamp mot ekstremisme og hatideologi.

Kilder NRK har vært i kontakt med i Toulouse mener Sarkozy ikke har bidratt nok til å integrere det muslimske miljøet i Frankrike.

Presidenten varsler at alle som jevnlig besøker nettsider som støtter terrorisme, og som oppfordrer til hat og vold, skal straffes for kriminell virksomhet,

Presidenten vil også skjerpe straffene for personer som går gjennom det han kaller «ideologisk indoktrinering» i utlandet. Sarkozy sier Frankrike ikke vil tolerere «tvungen rekruttering og ideologisk indoktrinering» på fransk jord.

I tillegg vil presidenten granske om det forekommer ekstremistisk propaganda i franske fengsler.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt