Hopp til innhold

– Gaddafi er isolert

Libyske opprørere hevder mandag kveld at de har omringet enda en strategisk by nær Tripoli mandag.

Libyske opprørere ved byen Zawiyah

Libyske opprørere ved byen Zawiyah mandag. Opprørerne hevder at de hadde inntatt mesteparten av den strategisk viktige byen rundt 40 kilometer fra Tripoli.

Foto: Bob Strong / Reuters

Mandag bekrefter opposisjonen at de også har overtatt byen Garyan, sør for Tripoli.

Dette er ikke bekreftet fra offisielt hold, men skulle det vise seg å være korrekt betyr det at den andre hovedveien inn til hovedstaden er avskåret av opprørerne.

Dette betyr at de nå har gjennomført en innsirkling av Tripoli, en av de mest aggressive operasjonene hittil, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Gaddafi er isolert

Libyske opprørere heiste flagget i den strategisk viktige byen Zawiyah vest i Libya søndag.

Mandag - dagen etter at opprørerne overtok makten i Zawiyah - avfyrte Gaddafi-styrker raketter mot kystbyen.

– Garyan er i hendene på opprørerne, sier talsmann Abdulrahman, via telefon til Reuters.

I Garyan ligger en større militærbase som tilhører den libyske lederen.

– Gaddafi er isolert, han er blitt avskåret fra resten av verden, sier han videre.

Benekter at de forhandler med regimet

Opprørerne i Libya avviser at de er i forhandlinger med Muammar al-Gaddafis vaklende regime. FN benekter samtidig at organisasjonens spesialutsending er innblandet i slike forhandlinger i Tunisia, melder NTB.

FN-talsmannen Farhan Haq sa mandag at FN ikke har noen konkrete opplysninger om samtaler mellom regimet og opprørerne i Libyas naboland i vest. Også fra opprørernes nordlibyske høyborg Benghazi kom det et klart dementi.

– Det foregår ingen forhandlinger mellom Gaddafi-regimet og vårt nasjonale overgangsråd, sa opprørernes talsmann, Abdel Hafiz Ghoga.

Tidligere var det blitt hevdet at utsendinger fra de to partene hadde møttes i Djerba, nær grensen mellom Libya og Tunisia.

– Gaddafis dager er talte

Militære seire for opprørerne i Libya den siste tiden viser at den libyske lederen Muammar al-Gaddafis «dager er talte», mener Det hvite hus.

– Det blir stadig tydeligere at Gaddafis dager er talte, og at han blir mer isolert for hver dag som går, sier Det hvite hus' talsmann Jay Carney til journalister, samtidig som USAs president Barack Obama reiste til Minnesota for å åpne en valgkamplignende bussturné, ifølge AFP.

– Slik vi lenge har ment tror vi at den libanesiske befolkningen fortjener retten til å velge sin egen fremtid, sier Carney.

– Vi har åpenbart gjort mye for å støtte deres innsats for å sikre at Gaddafis regime ikke lenger har kapasitet til å angripe det libyske folk, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt