– Gaddafi vil prøve å bruke det til sin fordel

FN vedtok torsdag å åpne for bruk av «alle nødvendige midler» for å beskytte de sivile i Libya. Men hva ligger egentlig i begrepet «alle nødvendige midler?»

Video Høiback om FNs vedtak om Libya

Harald Høiback, oberstløytnant fra Forsvarets høgskole, forklarer hvordan Gaddafi kan komme til å utnytte FN-resolusjonen til sin egen fordel.

Torsdag stemte ti av femten land i FNs sikkerhetsråd for en resolusjon, som gir medlemslandene grønt lys for å beskytte sivile og sivilbefolkede områder med «alle nødvendige midler».

Resolusjonen åpner ikke for at landet kan bli okkupert av utenlandske styrker.

Harald Høiback, oberstløytnant fra Forsvarets høgskole, mener resolusjonen betyr at verdenssamfunnet endelig kan sette makt bak ordene, da spesielt ordene til den arabiske liga.

– Lov med dødelig militærmakt

Resolusjonen åpner blant annet for et flyforbudsone over Libya, et vedtak som lenge har vært etterspurt av opposisjonen i landet.

– Mandatet åpner for mer enn flyforbudsoner og luftmål. Man kan også slå ned på bakkemål, som artilleri og stridsvogner. Det er dette som først og fremst har vært utfordringen for opposisjonen, sier Høiback.

Høiback sier at begrepet «alle nødvendige midler» inkluderer bruk av dødelig militærmakt.

– Når man skal etablere en flyforbudssone, er det vanlig slå ut radarer og luftvern. for å sikre sin egen sikkerhet, sier Høiback.

Video Benghazi feirer FN-vedtaket om flyforbud

Jubelen brøt løs etter at sikkerhetsrådet vedtok å åpne for militærintervensjon i Libya.

– Gaddafi vil prøve å bruke det til sin fordel

Ifølge Høiback er det livsviktig å ha god etterretning og dermed god oversikt over hvor Gaddafis styrker befinner seg.

– Vi har sett ved tidligere anledninger at det er vanlig å gjemme luftvernet og artilleri i bebodde områder, sier han.

– Dagens våpen treffer stort sett hva vi sikter på, men da er det viktig å vite akkurat hva det er vi skyter på.

Vesten kan ikke tillate seg store sivile tapi forbindelse med et slikt mandat. mener Høiback.

– For Gaddafi er det så klart interessant å forsøke å sette de som deltar i dårlig lys. Det vil han nok gjøre ved å lokke dem til å slå på sivile mål.

– USA bør sitte i førersetet

Frankrike, Storbrittania og USA stemte i favør av resolusjonen. Franskmennene er de noen av dem som har vært mest ivrige etter et slikt resolusjon.

– Det vil bli satt i gang militære aksjoner mot Libya i løpet av timer, sa Frankrikes talsmann Francois Baroin på fredag.

Britene og amerikanerne er litt mer avventende og anslår noen dager avhengig av hvor stor flyforbudssonen skal være.

Harald Høiback utelukker ikke at USA og Storbrittania kan sette i gang en mindre aksjon for å vise libyiske befolkningen at større ting er på gang.

– Uansett er det viktig med en arabisk tilstedeværelse i operasjonen, sier Høiback, som likevel mener at USA bør sitte i førersetet.

– USA har doktriner, kommando, kontroll, erfaring og ressurser til å gjennomføre noe slikt, sier Høiback, som tror at planleggingsprosessen har pågått en stund.

SISTE NYTT

Siste nytt