Libya åpner for våpenhvile

Libya er villig til å inngå om en våpenhvile med opprørerne i landet, men vil først forhandle om vilkårene, sier landets viseutenriksminister Khaled Kaaim.

Libyere feirer i Benghazi, Libya

Nyheten om en flyforbudsone ble feiret med fyrverkeri og fest i Benghazi i natt.

Foto: PATRICK BAZ / Afp

Khaled Kaaim

Libyas viseutenriksminister Khaled Kaaim.

Foto: MAHMUD TURKIA / Afp

– Vi er klar for en slik avgjørelse, men vi trenger en mekler for å drøfte hvordan den kan iverksettes, sa Kaaim til journalister i Tripoli torsdag kveld, ifølge AFP.

LES: FN: Flyforbodsone over Libya

– Vil svare positivt på resolusjonen

Uttalelsen kom etter at FNs sikkerhetsråd tidligere på kvelden hadde vedtatt en resolusjon som åpnet for utenlandsk militær intervensjon i Libya.

Ifølge Kaaim diskuterte libyske myndigheter onsdag kveld spørsmålet om våpenhvile med Libyas utsending til FN, Abdul Ilah Khatib.

– Libya vil svare positivt på FN-resolusjonen, og vi vil bevise vår vilje til å garantere for sikkerheten til sivile libyere, sa han.

(Saken fortsetter under bildet).

Feiring i Benghazi, Libya

Nyheten om et flyforbud ble godt mottat i Benghazi.

Foto: PATRICK BAZ / Afp

Avblåste angrep

Libya har avblåst et varslet angrep på opprørsbastionen Benghazi som følge av FN-resolusjonen, melder CNN .

I Benghazi feiret opprørerne med fyrverkeri og jubel. Opposisjonen i landet har opplevd mye militær motgang den siste tiden og ønsker FN-vedtaket velkomment.

LES: Eksplosjonar og skyting i Benghazi

Ti av de femten medlemslandene i Sikkerhetsrådet stemte torsdag kveld for resolusjonen, mens de fem øvrige, deriblant Kina, Russland og Tyskland, var avholdende.

Resolusjonen gir grønt lys for at sivile, sivilt befolkede områder og særlig Benghazi kan beskyttes med «alle nødvendige midler».

Beskytte sivile libyere

Resolusjonen åpner videre for at arabiske land og andre land i samarbeid med FN kan beskytte sivile libyere. Den åpner derimot ikke for at landet kan bli okkupert av utenlandske styrker.

Resolusjonen innebærer også et flyforbud for libyske fly. De mister retten til å ta av, lande eller fly over territoriet til andre FN-stater.

Obama ba Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Storbritannias statsminister David Cameron til å koordinere en Libya-strategi.

Ifølge opprørerne i Tripoli bør Sikkerhetsrådet ta affære raskt.

– Vi håper Fns sikkerhetsråd vil håndheve bestemmelsen umiddelbart, sa opprørere til CNN sent torsdag kveld.

Video Benghazi feirer FN-vedtaket om flyforbud

SE VIDEO: Benghazi feirer FN-vedtaket om flyforbud.

SISTE NYTT

Siste nytt