– Vi er innstilt på å bidra til operasjonen. Men det er for tidlig å si nøyaktig på hvilken måte, sier Faremo.
Faremo sier at det er nærliggende å sende luftressurser, og at jagerfly er en mulighet.
– Her skal det også bli satt i gang en stor humanitær operasjon som også kan gjøre transportfly aktuelt, sier hun.
FNs sikkerhetsråd
en resolusjon som åpner for en flyforbudssone for libyske fly, slik at de mister retten til å bevege seg i territoriene til andre FN-stater.Les:
Libya har fredag stengt luftrommet for all trafikk inntil videre, melder europeiske luftfartsmyndigheter.
Resolusjonen åpner ikke for at Libya kan bli okkupert av utenlandske styrker, men tillater bruk av «alle nødvendige midler» for å verne sivile i landet.
Vedtaket fikk Gaddafi til å
, og i dag tidlig opplyste landets utenriksminister at myndighetene er klare til å .Les også:
VIDEO: Libyere i Benghazi feirer FN-resolusjonen.
– Det haster
– Det som skjer i Libya nå er forferdelig. Vedtaket fra sikkerhetsrådet er historisk, og kommer til å ha stor betydning for den makten Gadaffi har brukt mot sivilbefolkningen i Libya, sier Faremo.
Norge har ikke sendt kampfly til internasjonale operasjoner siden Afghanistan i 2006, men kan nå bli sendt til en av NATO-basene langs Middelhavet.
– Det kan skje ganske raskt. Det viktigste akkurat nå er å konsultere med våre allierte om hvordan vi best kan bidra til aksjonen. Men alle ser at det haster. Det er det ingen tvil om, sier Faremo til VG.
Norge har mulighet til å bidra med jagerfly, overvåkingsfly og transportfly.
– Gaddafi kan snu
– Her er det FN som har kommet fram til den rettslige ordningen for å bruke makt, og verden må kunne bruke makt i tilfeller hvor det skjer ekstreme ting. Gaddafi har fortsatt tid til å snu, men jeg tror at med dette opplegget vil medlemsstater med kapasitet ganske snarlig bruke den makten, sier Støre til NRK.
Støre sier Norge har en lang tradisjon for å støtte vedtakene i FNs sikkerhetsråd, og tror arabiske land også vil slutte seg til resolusjonen.
– Norge vil alltid støtte en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd, og vi får nå sammen med våre allierte vurdere hvordan vi også kan bidra til denne resolusjonen, som omfatter en god del mer enn maktbruk, sier Støre.
VIDEO: Jonas Gahr Støre om FNs Libya-resolusjon og Norges bidrag.
Flere land vil delta
EU opplyser at de også er klare til å håndheve resolusjonen i samarbeid med FN, Den arabiske liga, Den afrikanske union og andre internasjonale partnere.
Den arabiske liga understreker at resolusjonen skal beskytte sivile, og vil ikke stille seg bak noen invasjon.
– Vi vil ikke at noen skal gå for langt, og det gjelder også Libya ved å angripe sivilbefolkningen, heter det i en uttalelse fra ligaens leder.
Danmark sender seks F-16 jagerfly samt et militært transportfly til Libya, opplyser forsvarsminister Gitte Lillelund Bech.
Sverige støtter resolusjonen, men vil bare vurdere å bidra militært dersom NATO ber dem om det.
Frankrike har bekreftet at de vil delta i en eventuell militæraksjon. Det vil ikke Tyskland eller Russland.
Polens forsvarsminister opplyser at de ikke vil ha noen militær rolle i Libya, men tilbyr seg å hjelpe til med logistikk.
Tyrkia krever en umiddelbar våpenhvile i Libya, og sier de er imot militær innblanding fra andre land.
Spania vil la NATO bruke to militærbaser, og stiller med luft- og marinestyrker, opplyser forsvarsminister Carme Chacon.