NRK Meny
Normal

Har ikke rapporter om at flyet fløy etter siste kontakt

Malaysias transportminister Hishammuddin Hussein avkrefter datagrunnlaget for amerikanske etterforskere sin mistanke om at det savnede Malaysia Airlines-flyet var i luften i fire timer etter flyets siste bekreftede posisjon.

PK Malaysia torsdag

Malaysias transportminister Hishammuddin Hussein (i midten) sa under pressekonferansen at de har snakket med Boeing og Rolls-Royce, som avkrefter påstandene fra Wall Street Journal.

Foto: EDGAR SU / Reuters

– Disse rapportene er feilaktige. Vi har ingen data som tilsier at flyet har flydd etter siste kontakt, sa Hussein under en pressekonferanse klokken 10.30 norsk tid torsdag.

Wall Street Journal meldte i dag at amerikanske etterforskerne baserer mistanken på informasjon som automatisk sendes fra flyets motorer til produsenten Rolls-Royce, som del av et overvåkings- og vedlikeholdsprogram.

Kilder sa til avisen at Rolls-Royce mottok signaler fra det savnede flyet fire timer etter flyets siste bekreftede posisjon.

– Rolls-Royce avkrefter ryktet

Transportministeren sa under pressekonferansen at de har personell fra både Rolls-Royce og Boeing i Malaysia som bistår i søket, og begge selskapene sier at rapportene fra Wall Street Journal ikke stemmer.

Under konferansen sto de malaysiske myndighetene ved at siste kontakt med flyet var klokken 01.07 lokal tid natt til sist lørdag.

– Boeing og Rolls-Royce mottok ingen flere signaler fra flyet etter dette tidspunktet, hevdet representantene fra de malaysiske myndighetene under pressekonferansen.

Selv om de ikke har noe data på det, inrømmet Hussein likevel at flyet kan ha flydd etter siste kontakt, og sier at de nå vil utvide søket enda mer vestover.

– Kinesiske bilder en feiltagelse

Mulig vrakrest fra savnet fly

Det var dette bildet fra den kinesiske satellitten som førte til spekulasjoner om funn av vrakrester. – Disse bildene ble offentliggjort ved en feiltagelse, og viser ikke vrakrester, sier Hussein.

Foto: Sastind.gov.cn

Hussein opplyste også om at Malaysia har vært i kontakt med Kina angående bildene en kinesisk satellitt skal ha tatt av noe som kan være deler fra det savnede passasjerflyet fra Malaysia Airlines. Bildene skal ha vært funn i havet nordøst for Malaysia og sør for Vietnam, i et område som er i den ruta flyet skulle følge.

– Kina har sagt til oss at disse bildene ble offentliggjort ved en feiltagelse og at de ikke viser noen vrakrester, sa Hussein.

Vietnam sendte flere fly og skip til området etter at de kinesiske satellittbildene ble offentliggjort, men fant ikke noe knyttet til det savnede flyet i området.

– Flyet i god stand

Det savnede var ifølge transportministeren i god stand og egnet til å fly. Flyet hadde gjennomgått alle nødvendige kontroller, og var gjennom rutinemessig vedlikehold 23. februar. Det skulle ha sin neste gjennomgang 19. juni, sier departementet i en uttalelse torsdag.

Transportminister Hishammuddin Hussein sa nå at de kommer til å intensivere søket etter det savnede Malaysia Airline-flyet.

– Det kan ta lang tid å finne flyet, men vi skylder familien til de savnede å gjøre alt vi kan for å få svar. Derfor kommer vi til å intesivere søket.

– Disse rapportene er feilaktige. Vi har ingen data som bekrefter dette, sa Hussein under en pressekonferanse klokken 10.30 norsk tid torsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt