NRK Meny
Normal

– Flere av gisseltakerne drept

Militæraksjonen ved gassanlegget i In Amenas er avlsuttet, melder Algeries statlige nyhetsbyrå APS. Flere gisler og gisseltakere skal ha blitt drept i aksjonen.

Arkivbilde av gassanlegget i Amenas, Algerie

Ansatte har vært holdt som gisker ved gassanlegget i In Amenas øst i Algerie siden tidlig onsdag morgen.

Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix

Det statlige algeriske nyhetsbyrået APS siterer en anonym tjenestemann på at militæraksjonen mot gisseltakerne ble avsluttet rundt klokka ni.

En algerisk sikkerhetskilde sier til Reuters at 30 gisler ble drept under aksjonen.

Blant de drepte er det minst sju utlendinger. To av disse skal være fra japan, to fra Storbritannia og en fra Frankrike.

I tillegg skal minst 11 terrorister ha blitt drept under aksjonen ved gassanlegget.

Det er ni nordmenn blant utlendingene som ble tatt som gisler ved anlegget. Foreløpig er det uavklart hva som har skjedd med disse.

Rundt klokka 21 meldte BBC at anlegget fortsatt gjennomsøkes av det algeriske militæret.

– Hæren vår vil ikke vike

Algeries informasjonsminister sier at terroristene ønsker å destabilisere Algerie og spre krigen i Mali, ifølge France24.

Terroristene skal ha forsøkt å rømme fra området med gislene for å kunne bruke dem som pressmiddel i forhandlinger, ifølge Algeries myndigheter.

– Hæren vår vil ikke vike og vil fortsette å bekjempe terrorister som forsøker å ødelegge vår økonomi, sier informasjonsministeren.

Cameron reagerer på at han ikke ble informert

Aksjonen mot terroristene skal ha begynt like etter klokka 12 torsdag.

Det norske utenriksdepartementet bekreftet ved 15-tiden i dag at det foregikk en militæraksjon ved anlegget i In Aménas i Algerie.

En talsperson for den britiske statsministeren David Cameron sier at han aldri fikk noe forvarsel om militæraksjonen.

– Mr. Cameron gjorde det klart at han hadde foretrukket å bli informert om aksjonen på forhånd, sier talspersonen, ifølge BBC.

– Den algeriske statsministeren forklarte da at situasjonen utviklet seg raskt, og at myndighetenes vurdering var at de måtte handle umiddelbart.

En diplomatisk kilde bekrefter anonymt at det algeriske militæret hadde planlagt å ta over gassanlegget fra terroristene. Kilden bekrefter også at det var sårede og drepte blant både gislene og terroristene, melder CBS.

Gisler frigitt

Torsdag ettermiddag kommer det meldinger om at noen av gislene er frigitt etter militæraksjonen.

Nyhetsbyrået APS melder at hæren har frigitt to briter, en franskmann og en kenyaner.

Det irske utenriksdepartementet bekrefter dessuten i ettermiddag til Reuters at en ire har kommet seg unna og er trygg. Tidligere i dag har en irsk statsborger latt seg intervjue etter å ha unnsluppet gisselaksjonen.

Nektet å forhandle

Ifølge TSA opplyser en lokal representant, Abbassi Bouâmama, at seks personer ble sendt til området ved gassanlegget for å fårsøke å forhandle om en løslatelse av gislene.

Som motytelse skulle gisseltakerne få forlate landet, men gisseltakerne nektet å forhandle.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Viggo Johansen og Morten Jentoft i tv-studio

Se NRKs ekstrasending direkte her.

USA tilbød hjelp

USA og president Barack Obama skal ha tilbudt Algerie militær hjelp for å frigi gislene allerede i går.

Algerie skal derimot ha takket nei til hjelpen, sier amerikanske kilder til nyhetsbyrået AP.

Ifølge britiske Sky News er kraftige eksplosjoner hørt ved gassanlegget i ettermiddag. Årsaken til eksplosjonene er ikke kjent, og det er heller ikke bekreftet at det har vært eksplosjoner.

UD: – Vet ikke om nordmenn har klart å rømme

Det har tidligere kommer ulike meldinger om utfallet av militæraksjonen.

En av gisseltakerne skal ha ringt inn til nyhetsbyrået ANI og hevdet at de hadde sju gjenlevende gisler igjen, to amerikanere, tre belgiere, en japaner og en brite.

Kjetil Elsebutangen, Utenriksdepartementet

Kjetil Elsebutangen i UD sier de ikke har informasjon om at nordmenn har klart å rømme.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Det har også kommet meldinger om at flere gisler og gisseltakere ble drept i aksjonen. Antall drepte er foreløpig ikke bekreftet.

Det har i tillegg kommet meldinger tidligere i dag om gisler som har klart å rømme.

Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet kan ikke kommentere om det er noen nordmenn som har klart å rømme.

– Jeg skjønner godt at dette spørsmålet kommer, men vi har ikke informasjon som kan bekrefte eller avkrefte dette, sier Elsebutangen til NRK.

– Det siste nå er at vi er blitt informert om at det har vært en militæraksjon. Dette kom frem i en samtale med Algeries statsminister tidligere i dag. Utover dette er det ingen nye meldinger, sier han til NRK ved 16.40-tiden.

– Angrep med helikoptre

Ifølge innbyggere i området forsøkte gisseltakerne å flykte i et kjøretøy, sammen med en gruppe gisler, da de ble angrepet av helikoptre rett utenfor Statoil-anlegget i dag.

Utenriksdepartementet har ikke villet kommentere opplysningene om at gisler ble drept i angrepene fra algeriske regjeringsstyrker.

– Vi har ingen kommentar til dette, sier Elsebutangen.

Statssekretær Hans Kristian Amundsen ved Statsministerens kontor vil heller ikke kommentere opplysningene om at gisler er drept.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt