NRK Meny
Normal

– Frankrike etterforsker mulig drap på Arafat

Fransk påtalemyndighet har startet etterforskning av påstander om at tidligere PLO-leder Yasser Arafat ble drept med gift.

Yasir Arafat

DREPT? Ryktene om at Yasser Arafat kan ha blitt drept med polonoium skal nå undersøkes.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Det opplyser en kilde ved statsadvokatens kontor, nyhetsbyrået AFP. En talsmann for den palestinske selvstyremyndigheten sier de er tilfreds med at dødsfallet til Yasser Arafat nå skal granskes.

Etterforskningen skal forsøke å finne ut om det er hold i påstandene om at Arafat ble drept av en dose av det dødelige radioaktive stoffet polonium.

– Det er opprettet drapsetterforskning, som forventet etter Mrs. Arafats anmodning, sa en kilde nær saken tirsdag, ifølge AFP.

Vil åpne graven

Israel på sin side, avviser at noen med tilknytning til dem kan ha forgiftet mannen som i nesten fire ti år ledet kampen for selvstyre mot israelske myndigheter.

Soldater vokter over Yasser Arafats grav

VOKTER: Yasser Arafats grav voktes, men skal nå åpnes.

Foto: Anders Tvegård/NRK

Det er Arafats enke Suha og datteren Zawra som har bedt om at saken etterforskes, etter at en sveitsisk forskningsrapport tidligere i sommer konkluderte med at det var funnet uvanlige høye verdier av polonium på klær og andre gjenstander som tilhørte Arafat. Polonium er et meget radioaktivt og ekstremt giftig grunnstoff, uten spesiell farge eller lukt.

Den Kreml-kritiske, tidligere russiske spionen Aleksandr Litvinenko ble blant annet drept av polonium-forgiftning i 2006. Arafat ble aldri obdusert.

Arafat døde på et militærsykehus i Paris i 2004, 75 år gammel, etter å ha blitt akutt syk. Legene klarte ikke den gang å fastslå grunnen til at han brått ble så dårlig. Den palestinske selvstyremyndigheten vedtok for få dager siden at levningene av den palestinske lederen skal graves opp og undersøkes, med Arafets enkes godkjenning.

Lege skeptisk

– Vi er glade for denne avgjørelsen, sier Saeb Erakat, talsmann for den palestinske selvstyremyndigheten, til AFP i Ramallah.

President Mahmoud Abbas

POSITIV: Palestinernes president mahmoud Abbas er svært glad for at franske myndigheter vil etterforske dødsfallet til hans forgjenger.

Foto: TARA TODRAS-WHITEHILL / AP

Palestinernes president Mahmoud Abbas har ifølge Erakat offisielt bedt Frankrikes president Francois Hollande om hjelp til å undersøke omstendighetene rundt dødsfallet til den tidligere presidenten og fredsprisvinneren.

Men det er også de som stiller seg kritisk til at Arafat kan ha blitt forgiftet.

– Teorien om polonium holder ikke. Alle eksperter vet at forgiftning av radioaktive stoffer ikke fører til symptomene man så hos Arafat.

Etter dødsfallet ble det nedsatt en granskning i regi av palestinske myndigheter, som utelukket forgiftning, såvel som kreft og aids.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt