Hopp til innhold

– Et mirakel at ikke hundrevis døde

Dominicas statsminister Roosevelt Skerrit opplyser at minst 15 mennesker mistet livet i orkanen «Maria», og at 20 fortsatt er savnet. Samtidig uttrykker han lettelse over at tapene ikke er høyere.

Orkanen «Maria» herjet på Dominica

SLÅTT UT: På Dominica er folk og myndigheter slått ut og i sjokk etter orkanen. Ødeleggelsene er enorme.

Foto: AFP/NTB Scanpix

Skerrit tok til tårene da han snakket med en journalist på naboøya Antigua, to dager etter at «Maria» feide tvers over den lille øystaten.

Han sa det var et mirakel at ikke hundrevis av mennesker døde i stormen.

Hundrevis av hjem og forretninger ble knust, strømmen forsvant, og øya mistet all kommunikasjon med omverdenen da «Maria» traff øya som en kategori 4-orkan. Det tok mange timer før kontakten ble gjenopprettet.

Orkanen er nå på vei mot Den dominikanske republikk, Turks og Caicosøyene og Bahamas.

Dominicas statsminister Roosevelt Skerrit

15 OMKOM: Dominicas statsminister Roosevelt Skerrit opplyser at minst 15 mennesker mistet livet i orkanen «Maria». Arkivbilde.

Foto: Richard Drew / AP/NTB Scanpix

Herjet i Puerto Rico

«Maria« fortsatte videre til Puerto Rico, der den tok all strøm til hele øya.

Selv om ekstremværet i løpet av onsdag ble ferdig med å herje i Puerto Rico og tok sjøveien mot Den dominikanske republikk, kan det amerikanske territoriet slite i lang tid med å hente seg inn igjen.

Torsdag er det fortsatt utrygt å bevege seg i gatene, og flere steder melder om omfattende flommer. Det gjelder spesielt hovedstaden San Juan, der mange gater ser ut som elver.

Den nasjonale amerikanske værvarslingstjenesten (NWS) har sendt ut varsel om brå oversvømmelser i hele Puerto Rico torsdag og anbefaler folk å oppholde seg så høyt i terrenget som mulig, ifølge NBC.

Store ødeleggelser i Puerto Rico

VERSTE PÅ 80 ÅR: Strømmaster ligger strødd over veiene i Humacao etter at orkanen Maria herjet i Puerto Rico store deler av onsdagen. Uværet er det verste som har rammet Puerto Rico på mer enn 80 år.

Foto: Carlos Giusti / AP/NTB Scanpix

Kan være et halvt år uten strøm

Samtidig kom San Juan-borgermester Carmen Yulín Cruz med en oppdatering på hvor store ødeleggelser vinden og regnet fra ekstremværet «Maria» hadde påført den puertoricanske hovedstaden.

– Det San Juan vi kjente i går, finnes ikke lenger. Vi ser på fire til seks måneder uten strøm, sa hun.

Innbyggerne våknet til trær, rester av hus og bygninger og annet vrakgods som ligger på kryss og tvers av veier og hager. I FN konstaterte president Donald Trump at Puerto Rico er «absolutt rasert».

SISTE NYTT

Siste nytt