– Enige om avtale med de etterlatte i Kongo-saken

Det er enighet om en avtale mellom de to drapsdømte nordmennene i Kongo og de etterlatte etter sjåføren Abedi Kasongo.

Joshua French og Tjostolv Moland

Enken til den drepte sjåføren, Olendjeke Bibiche (med flaske), hennes datter Ruth og famile venter på French og Moland utenfor rettslokalet. Nå er de enige om avtale med de etterlatte.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Reporter Bjørn Ivar Voll.

Rune Edvardsen sammen med Tjostolv Moland i Kisangani.

Predikant Rune Edvardsen er nå i Kongo med en plan for å få de dødsdømte nordmennene hjem til Norge. Her i tidligere samtaler med Tjostolv Moland.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Ifølge Dagbladet.no skal en avtale mellom Joshua French, Tjostolv Moland og de etterlatte etter den drepte sjåføren Abedi Kasongo være på plass.

Dagbladet skriver at enka og barnet hun har med Kasongo, får et hus. Det gjør også Kasongos fem barn fra et tidligere ekteskap. I tillegg får familien et pengebeløp som foreløpig er ukjent.

Misjonæren Rune Edvardsen har vært mellommann i forhandlingene mellom de etterlatte etter Kasongo og Tjostolv Moland og Joshua French.

– Nå har jeg en avtale med fem underskrifter fra Kasongos familie her. Nå mangler bare Molands og Frenchs underskrifter, men de skriver under lørdag, sier Edvardsen.

100.000 dollar

Edvardsen sier til NTB at han er veldig fornøyd med å ha kommet fram til en avtale.

– Min jobb var å forhandle fram en avtale med familien. Avtalen beløper seg til rundt 100.000 dollar, sier han. Beløpet tilsvarer om lag 620.000 norske kroner.

– Hvor kommer pengene fra?

– Det vil jeg ikke kommentere, sier Edvardsen.

Utleveringsavtale

Med en slik avtale er en utleveringsavtale for de to nordmennene et steg nærmere.

Tidligere denne måneden ble det klart at Kongo åpner for utlevering av de dødsdømte nordmennene, Tjostolv Moland og Joshua French, på betingelse av at partene kommer til enighet om en erstatning til den drepte sjåførens enke.

Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo henholdsvis 9. og 11. mai 2009, mistenkt for drap på sjåføren Abedi Kasongo 5. mai. Begge har hele tiden nektet straffskyld.

De er dømt til døden i tre rettsinstanser, senest i ankedomstolen i Kisangani 10. juni i år.

De to nordmennene anket ikke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge.

UD ikke involvert

Utenriksdepartementet har ikke vært involvert i de siste dagers forhandlinger.

– Vi registrerer at det nå meldes om en avtale. Vi har ikke vært involvert i dette på noen måte, sier pressevakt Bjørn Svenungsen i UD til NTB.


SISTE NYTT

Siste nytt