NRK Meny
Normal

Vil bruke sin innflytelse for å få Moland og French hjem

I dag landet predikant Rune Edvardsen i Kisangani i Kongo, med et håp om at han kan løse den økonomiske floken rundt erstatningskravet fra familien etter den drepte sjåføren, Abedi Kasongo.

Rune Edvardsen sammen med Tjostolv Moland i Kisangani.

Predikant Rune Edvardsen er nå i Kongo med en plan for å få de dødsdømte nordmennene hjem til Norge. Her i tidligere samtaler med Tjostolv Moland.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Jeg håper at jeg via min innflytelse og den tillit som jeg har hos enka, som jeg blant annet har betalt bidrag til i over ett år, kan være med på å lage en form for realitets tenkning i denne saken, sier Edvardsen på telefon fra flyplassen i Kisangani.

Tidligere denne måneden ble det klart at Kongo åpner for utlevering av de dødsdømte nordmennene, Tjostolv Moland og Joshua French, på betingelse av at partene kommer til enighet om en erstatning til den drepte sjåførens enke.

Det springende punktet er erstatning til enken etter den drepte sjåføren, Abedi Kasongo. Hennes advokat har satt fram krav på flere millioner dollar, mens enken selv er klar til å forhandle seg fram til en avtale med nordmennenes familier.

Ingen enkel sak

Edvardsen er nå i Kongo på vegne av familiene i Norge og er innstilt på at det ikke blir noen enkel sak å komme til enighet.

– Det er ganske store utfordringer, men jeg har lagt opp en strategi sammen med familiene i Norge, sier Edvardsen, som mener at han kan bidra til å skape et mer realistisk bilde av hva familien til Kasongo kan forvente seg.

– Jeg vil forsøke å påvirke med min tillitt og inngang til realitets tenkning. Hva kan de egentlig forventet og hva er mulig, sier Edvardsen.

Edvardsen vil nå først besøke Moland og French i fengslet i Kisangani før han tar kontakt med enken.

Bibishe Olenjike, enken etter sjåføren Abedi Kasongo.

Bibishe Olenjike, enken etter sjåføren Abedi Kasongo, har selv uttrykt et ønske om løsning i saken.

Foto: Vegar K. Vatn / SCANPIX

Edvardsen har de siste dagene fått kraftig kritikk etter oppslag i TV2 om at han skal ha mottatt store pengebeløp fra de drapsdømtes familier, uten å redegjøre for hva pengene har gått til.

–Det er trist å bli hengt ut i media på den måten. Vi ønsker et tilsyn velkommen til å sjekke hva vi har brukt pengene til. Jeg har alltid bare ønsket å hjelpe andre mennesker. Det som har kommet opp stemmer ikke, sier Edvardsen.