– Har hørt eksplosjoner og skudd

Minst tre sivile skal ha mistet livet i sammenstøt mellom de prorussiske opprørerne og ukrainske styrker i Donetsk mandag.

NRKs reporter Joakim Reigstad rapporterte direkte fra en landsby ikke langt fra ulykkesområdet hvor flyet fra Malaysia Airlines ligger mandag 21. juli kl. 12.

Journalist Joakim Reigstad rapporterer fra Donetsk.

UKRAINE-CRISIS/AIRPLANE Armed pro-Russian separatists stand guard at a crash site of Malaysia Airlines Flight MH17, near the village of Hrabove

Ifølge prorussiske separatister i Donetsk, bruker ukrainske regjeringsstyrker fire stridsvogner i et forsøk på å gjenta kontroll over byen. Her holder væpna prorussiske separatister vakt ved krasjstedet ved landsbyen Hrabove i Donetsk-regionen.

Foto: Maxim Zmeyev / Reuters

Ukrainske myndighetene hevder de har kontroll over flyplassen i Donetsk.

– Den aktive fasen av antiterroroperasjonen fortsetter med full styrke i Donetsk. Donetsk lufthavn og området rundt er nå under vår kontroll, og vi er i ferd med å etablere en korridor for å frakte mat og utstyr til flyplassen, sier militærets talsmann Vladislav Seleznev.

Ukrainske styrker, som først nektet å bekrefte angrepene, skal ha angrepet både med stridsvogner og granater i området rundt flyplassen og togstasjonen i byen.

Dette til tross for at ukrainske myndigheter for noen timer siden sa de hadde gitt klare ordre til hæren om at hverken luftangrep eller bakkeangrep skulle settes inn mot Donetsk.

Flere eksplosjoner og skudd

Mandag formiddag var NRKs reporter Joakim Reigstad ved Donetsk by, han kunne melde om noen intensive timer i den urolige regionen.

Joakim Reigstad i Donetsk

NRKs reporter Joakim Reigstad i Donetsk, Ukraina.

Foto: NRK

– Vi har hørt eksplosjoner og skudd, de første var nok fra flyplassen. Så ble det skutt ved togstasjonen i Donetsk, hvor jeg også har sett flere stridsvogner.

En reporter fra AFP er på stedet og melder om kraftige eksplosjoner ved togstasjonen. Ifølge reporteren flykter sivile fra stedet i biler og til fots.

– I dag tidlig så vi pansrede kjøretøyer og stridsvogner rykke inn i sentrum, og noen timer etter hørte vi eksplosjoner fra området ved flyplassen og togstasjonen, sier Reigstad.

Ber folk holde seg hjemme

Donetsk by ligger omtrent 55 kilometer unna området der passasjerflyet MH17 styrta. Byen kontrolleres av de prorussiske opprørerne, men ukrainske myndigheter har tidligere varslet at de vil ta tilbake byen.

En separatistleder sier ifølge Reuters at ukrainske myndigheter prøver å ta seg inn i Donetsk mandag, og at det er oppstått sammenstøt ved togstasjonen i Donetsk.

Ifølge prorussiske separatister i Donetsk, bruker ukrainske regjeringsstyrker fire stridsvogner i et forsøk på å gjenta kontroll over byen.

– Vi ber innbyggerne i det aktuelle området om å holde seg hjemme, heter det i en uttalelse fra de lokale myndighetene i Donetsk.

Dette skjer samtidig som at internasjonale etterforskere prøver å ta seg fram til krasjstedet i samme region, der 298 mennesker døde da et passasjerfly ble skutt ned torsdag.

Innfører våpenhvile rundt vraket

Søndag forsøkte de prorussiske separatistene å bytte sikkerhet på vrakstedet til MH17-flyet mot et våpenhvile med ukrainske myndigheter. Dette sa ukrainske myndigheter blankt nei til.

Det kom søndag ettermiddag flere meldinger om eksplosjoner i byen Luhansk som ligger nordøst for Donetsk.

Mandag ettermiddag innførte imidlertid den ukrainske presidenten Petro Porosjenko våpenhvile på vrakstedet etter det malaysiske passasjerflyet som ble skutt ned torsdag.

Våpenhvilen gjelder i en radius på 40 kilometer fra flyvraket, og trår i kraft umiddelbart.

Laster kart, vennligst vent...

Søndag var det uroligheter i byen Luhansk og mandag var det sammenstøt i Donetsk by. Begge byene ligger like i nærheten av vrakstedet. De døde passasjerene oppbevares.

SISTE NYTT

Siste nytt