Hopp til innhold

– Donald Trump tenker positivt og endrer vårt syn på virkeligheten

Donald Trump har enorme krefter, og kommer til å endre hvordan vi oppfatter virkeligheten. Det sier mannen bak tegneserien Dilbert, som sverger til samme selvhjelpsguru som presidenten.

YE-Books-Trump Bump Donald Trump

HJELP TIL SELVHJELP: Donald Trump viser fram 80-talls klassikeren sin, «The art of the deal».

Foto: Mary Schwalm / Ap

I over tjue år har Scott Adams laget tegneserien "Dilbert" som trykkes i mer enn 2.000 aviser over hele verden. Nå utgir han boka "Win Bigly" om valget av Donald Trump og om hvordan man kan« overbevise folk i en verden hvor fakta ikke lenger betyr noe.»

Tegneserieskaperen Adams spådde nemlig valgseier til Donald Trump på et tidspunkt da

DILBERT

TENK POSITIVT FOR Å SKAPE NOE DYSTOPISK: Tegneserien Dilbert handler blant annet om en noe nedtrykt kontormedarbeider.

Foto: NTB scanpix

sjansene for det av amerikanske tallknusere ble satt til mikroskopiske to prosent. Men Adams mener han så noe ingen andre så: Donald Trumps evner til å overbevise folk, og til å forme verden til å bli slik han vil den skal bli.

– Han har enorme krefter til å påvirke folk med sine verktøy og sin teknikk, sier Scott Adams, uten å legge skjul på sin beundring.

Trump tenker positivt

Dilbert-skaperen og presidenten har nemlig en viktig ting felles: De sverger til den samme amerikanske selvhjelpsguruen fra 1950-tallet som trodde på den positive tankens kraft.

Norman Vincent Peale var Trump-familiens egen prest og lokale pastor i New York på 1950-tallet, og gjorde stort inntrykk på den unge Donald.

Selvhjelpsboka «The Powers of Positive Thinking» fra 1952 solgte i millionopplag med sitt

NORMAN VINCENT PEALE

TENK POSITIVT: Pastor Norman Vincent Peale.

Foto: Ap

budskap om at du kan oppnå hva som helst ved å sette deg høye mål, holde fast ved dem og se dem for deg som virkelighet.

«He was the greatest guy, and he wrote a great book», sa Trump da han ble spurt ut om sin tro under en samling for kristenkonservative i Iowa sommeren 2015.

– Familien gikk i Peales kirke for å høre på ham tale, Trump giftet seg første gang der og begge foreldrene hans ble begravet der, forteller journalist Gwenda Blair til NRK.

Hun har skrevet biografi om Trump-familien gjennom flere generasjoner, og kjenner godt til deres historie som omgangsvenner og beundrere av selvhjelpsguruen Norman Vincent Peale.

– Da jeg var seks år sa jeg til meg selv at jeg ville bli en verdensberømt tegneserieskaper, og det var det som skjedde, sier Scott Adams fra sitt hjem i California.

– Trump vil endre virkeligheten

Han har brukt positiv tenkning i hele sitt voksne liv, men mener han selv bare besitter en

DILBERT WEDDING

HYLLER TRUMP: Tegneserieskaper Scott Adams kommer med ny bok om Donald Trump.

Foto: LYNSEY ADDARIO / AP

brøkdel av de talentene Trump har på området:

– Donald Trump kommer ikke bare til å forandre hvordan politikk foregår, men han kommer til å forandre hele vårt syn på virkeligheten, sier Adams, som mener at presidenten ved å sette seg selv opp mot alle andre og stjele all oppmerksomheten skaffer seg et enormt politisk handlingsrom.

– Folk flest tar til sjuende og sist ikke beslutninger på bakgrunn av fakta, og det benytter hans seg av, sier Adams, som selv fastholder at han ikke er republikaner og som i USA har blitt kritisert for sin beundring av presidentens metoder uten å ville ta stilling til hans standpunkter.

– Hvis noe hjelper Donald Trump, er det sant for ham. Hvis noe skader ham, er det usant, sier journalist og forfatter Gwenda Blair.

– Donald Trump har tatt hele selvhjelpsfilosofien et skritt videre og gjort den om til et våpen som han kan bruke mot sine motstandere for å oppnå suksess. For egen regning har han lagt til at det alltid må være en vinner og en taper. Og han er per definisjon vinneren, og alle de andre er taperne, sier Gwenda Blair.

Scott Adams er ikke overraskende av en annen oppfatning:

– Selv om Donald Trump kanskje opprinnelig hadde egoistiske grunner for å ville bli president i USA er det viktig for ham å være en suksess. Og det finnes ingen annen måte å få suksess på enn ved å være en god president for hele folket, fastslår tegneserieskaperen, som nå har blitt en politisk kommentator litt utenom det vanlige.

SISTE NYTT

Siste nytt