Hopp til innhold

– Dette viser hvor alvorlig Ukraina-krisen er

At Angela Merkel og François Hollande reiser i all hast til Kiev viser hvor alvorlig Ukraina-krisen er nå, mener Nupi-forsker Jakub Godzimirski.

Kvinne i Donetsk gråter ved sønnens døde kropp.

En kvinne gråter på stedet der sønnen ligger død etter å ha blitt drept i et angrep på sykehuset i Donetsk 4. februar.

Foto: DOMINIQUE FAGET / Afp

Jakub M. Godzimirski

Jakub M. Godzimirski sier det var en dynamikk frem til våpenhvilen i september, men at det siden den gang bare er blitt verre.

Foto: NUPI
Frankrikes president Francois Hollande på en pressekonferanse

Frankrikes president François Hollande opplyste på en pressekonferanse at han reiser til Ukraina og Russland sammen med Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Foto: POOL / Reuters
Tysklands forbundskansler Angela Merkel

Tysklands forbundskansler Angela Merkel kommer til Kiev i kveld.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

I løpet av det siste døgnet er 19 mennesker drept, 14 sivile. Omkring 5.100 mennesker er så langt drept i konflikten mellom opprørerne og den ukrainske hæren.

– Det skal noe til å få Merkel og Hollande til å sette seg på første fly til Kiev. Det betyr at de oppfatter situasjonen som veldig alvorlig, sier seniorforsker Jakub Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi).

Reisen ble varslet omtrent samtidig som den amerikanske utenriksminister John Kerry landet i Kiev litt før halv ti torsdag formiddag.

Ukrainas president Petro Porosjenko har gjort det klart at han forventer våpenstøtte fra USA.

Men nå kommer Hollande og Merkel med et forslag til våpenhvile. Et initiativ som støttes av Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Lyktes i 2008

Den daværende franske presidenten Nicolas Sarkozy fungerte som EUs megler da våpenhvilen mellom Russland og Georgia kom i havn i 2008. Men situasjonen er mer komplisert nå.

– Russland hevder de ikke har noe å gjøre med konflikten i Ukraina. Og EU-landene oppfattes nå langt fra upartiske i konflikten, påpeker Godzimirski.

Mens amerikanerne vurderer våpenstøtte, sier Hollande at løsningen på konflikten må være diplomatisk. Samtidig påpeker han at forhandlingene snart må føre til løsninger.

Godzimirski mener signalene fra USA, Frankrike og Tyskland må kunne ses på som del av et politisk spill.

– At USA sier de kan vurdere å forsyne Ukraina med våpen, betyr ikke at de blir sendt og brukt i morgen. Det er mer uttrykk for en vilje til å vurdere andre skritt. At de har flere kort på hånden.

Good cop – bad cop

– Så USA og EU opptrer som good cop/bad cop i forholdet til Russland?

– Ja, det kan du si.

– Hva vil Putin med Ukraina?

– Mange mener Putin ikke vet selv hva han vil med Ukraina. Hans ønske om å stoppe Ukrainas tilnærming til Vesten har fått utilsiktede konsekvenser. Han ønsket å skaffe seg kontroll i landet, men har de facto mistet kontrollen, og forverret forholdet til Vesten, sier Godzimirski.

SISTE NYTT

Siste nytt