Hopp til innhold

– Det minner om Mubarak-tiden

Opptøyene i Kairo søndag minnet mange egyptere om Mubarak-tiden, da regimet satte folk og grupper opp mot hverandre, rapporterer Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Video Sigurd Falkenberg Mikkelsen med rapport fra Kairos gater

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Sigurd Falkenberg Mikkelsen med rapport fra Kairos gater.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK

Utenfor det koptiske sykehuset i Kairo gikk gateslagene mellom kristne og muslimske ungdomsgjenger frem og tilbake.

Vi kunne ikke nærme oss, men måtte se det hele på avstand fra en bro. Det var ikke en eneste soldat å se, ingen myndighetspersoner som kunne roe gemyttene.

Kairo

OVER 20 DREPT: Ifølge helsedepartementet i Egypt er 24 mennesker drept og 212 skadet etter sammenstøtene i Kairo søndag kveld.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Det koptiske sykehuset lå helt ubeskyttet. Flere kristne hadde kommet dit fordi de hadde mistet folk som sto dem nær i løpet av kvelden. Mange av dem var voldsomt sinte og frustrerte.

Bakgrunnen for sammenstøtene var at flere hundre koptiske kristne hadde begynt å demonstrere mot et angrep på en kirke i Aswan-provinsen forrige uke. Koptere hevder at muslimske ekstremister står bak ødeleggelsen.

Minnet om revolusjonen

Regjeringen holdt krisemøter etter urolighetene og innførte et portforbud som varte til klokken 06 norsk tid mandag.

Situasjonen i Kairo roet seg etterhvert som portforbudet trådte i kraft, men det var sammenstøt til langt utpå natten.

Scenene minnet om revolusjonen, men da slåss folket mot politiet og Mubarak-staten. Nå slåss de mot hverandre.

Ifølge helsedepartementet i landet er 24 mennesker drept og 212 skadet etter sammenstøtene. 107 av de skadde er sivile og 86 er fra sikkerhetsstyrkene.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Sigurd Falkenberg Mikkelsen rapporterer fra Kairo etter opptøyer

Sigurd Falkenberg Mikkelsen rapporterer fra Kairo etter opptøyer

Spenninger

De koptiske kristne utgjør vel ti prosent av befolkningen i Egypt, og de bor i de fleste delene av landet.

Kairo

SPENNINGER: Det har bygget seg opp spenninger mellom kristne og muslimer i lang tid, helt fra før revolusjonen. Kopterne føler seg utsatt.

Foto: Ahmed Ali / Ap

Det har bygget seg opp spenninger mellom kristne og muslimer i lang tid, helt fra før revolusjonen. Kopterne føler seg utsatt.

De kristne anklager militærrådet for å ikke ha gjort nok for å stoppe angrepene mot dem.

Det har vært tendenser til opptøyer. Det som ble utslagsgivende denne gangen, så ut til å være at de ikke fikk lov til å bygge opp kirken i Aswan-provinsen.

Demonstrantene ba om at militærrådet avskjediget guvernøren i provinsen, og anklaget statlig TV for å ha oppildnet til anti-kristen agitasjon.

Splitt og hersk?

Mange mener at det gamle regimet brukte de sekteriske spenningene i Egypt i et splitt-og-hersk-spill, og at regimet etter revolusjonen nå gjør det samme.

Flere jeg snakket med søndag kveld var helt overbevist om at dette var tilfellet: At regimet prøvde å så splid for å kunne styre mer selv.

(Saken fortsetter under bildet)

Kairo

Mange mener at det gamle regimet brukte de sekteriske spenningene i Egypt i et splitt-og-hersk-spill, og at regimet etter revolusjonen nå gjør det samme.

Foto: MOHAMMED HOSSAM / Afp

En jeg snakket med sa: «Det minner om Mubarak-tiden, med det gamle regimet som setter folk opp mot hverandre. Det lykkes de åpenbart med.»

Demonstranter sa at de ble angrepet av folk i vanlige klær, før sammenstøtene med sikkerhetsstyrkene brøt ut.

Hvor var hæren?

Det store spørsmålet er hva hæren drev med i går. De skjøt med skarpt mot demonsrtranter, og det sirkulerer en video av et militærkjøretøy som kjører over demonstranter.

Hæren har hele veien forsøkt å holde et nøytralt image og vise at den beskytter folket. Så skjedde det som skjedde søndag. Mange kristne spør seg nå hvorfor hæren brukte skarpe skudd for første gang når det var en kristen demonstrasjon.

Volden er den verste i Egypt siden president Hosni Mubarak ble tvunget til å gå av i februar. Statsministeren mener den kan skade forholdet mellom folket og militæret i landet.

Krisemøte

Egyptiske ledere er innkalt til krisemøte etter de voldsomme urolighetene.

– Disse hendelsene har satt oss tilbake i stedet for å bringe oss framover for å bygge opp en moderne stat basert på et sunt demokrati, sa statsminister Essam Sharaf og oppfordret både kristne og muslimer til å avstå fra det han omtaler som oppvigleri.

Mandag morgen hadde situasjonen i Kairos gater roet seg, og senere samme dag skulle egyptiske ledere møtes for å diskutere sammenstøtene.

– Det viktigste nå er å få kontroll over situasjonen, finne en vei framover og komme fram til nødvendige tiltak for å unngå at det utvikler seg videre, sier talsmann for overgangsregjeringen Mohamed Hegazy.

Kairo

Mange kristne spør seg nå hvorfor hæren brukte skarpe skudd for første gang når det var en kristen demonstrasjon.

Foto: Nasser Nasser / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt