NRK Meny
Normal

Polsk minister advarte demonstrantleder: – Dere vil alle dø

– Skriv under, eller få unntakstilstand og bli drept, var den klare advarselen Polens utenriksminister ga til en ukrainsk demonstrantleder. Litt senere var avtalen med president Viktor Janukovtisj undertegnet.

– Hvis du ikke støtter denne avtalen vil du få unntakstilstand, du vil få hæren. Dere vil alle dø, sier utenriksminister Radoslaw Sikorski til demonstrantlederen i videoen fra ITV News.

Rett etterpå spør en ITV-journalist Sikorski om han trodde han hadde klart å overtale opposisjonen.

– Jeg vet ikke, svarer utenriksministeren.

Noe senere kom ministrene tilbake for å fortsette forhandlingene. Etter dette kungjorde de at de hadde støtte fra den ukrainske opposisjonen.

Signerte avtale

President Janukovitsj opplyste fredag morgen at regjeringen hadde kommet til enighet med opposisjonen, etter å ha sittet i forhandlinger gjennom natten.

Partene forhandlet med bistand fra nettopp Sikorski og Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.

Avtalen ble signert av president Janukovitsj og opposisjonslederne fredag ettermiddag. Den innebærer en fremskynding av valget, dannelsen av en koalisjonsregjering med nasjonal støtte og endringer i grunnloven.

Håpet er at det nå kan bli slutt på volden i Ukraina, som har blitt beskrevet som den verste på flere tiår. Flere titalls menneskeliv har gått tapt.

(Saken fortsetter under bildet)

Janukovitsj ved forhandlingsbordet

MEGLING: Ukrainas president Viktor Janukovitsj (nummer to fra venstre) i møte med utenriksministrene fra Frankrike, Tyskland og Polen.

Foto: ANDRIY MOSIENKO / Afp

Gjennomslag for sentrale krav

Ifølge ukrainske medier skal landet gå tilbake til grunnloven fra 2004 innen de neste 48 timene, mens en koalisjonsregjering skal være på plass innen ti dager.

Nyvalget skal skje innen september, melder nyhetsbyrået AFP.

De tre tiltakene har vært sentrale krav hos opposisjonen i Ukraina.

Endringene i grunnloven vil innskrenke presidentens makt.

Ukrainas folkevalgte har fredag vedtatt et ubetinget amnesti for alle som har blitt arrestert under opptøyene i landet. De har også vedtatt en lov som åpner for at opposisjonsleder Julia Timosjenko kan løslates.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt