Hopp til innhold

Ukraina vedtar ubetinget amnesti for demonstranter

Ukrainas nasjonalforsamling har vedtatt et ubetinget amnesti for alle som har blitt arrestert under opptøyene i landet.

Janukovitsj ved forhandlingsbordet

President Viktor Janukovitsj (nummer 2 fra venstre) i møte med utenriksministrene fra Frankrike, Tyskland og Polen.

Foto: ANDRIY MOSIENKO / Afp

Allerede mandag vedtok president Viktor Janukovitsj et amnesti for demonstranter, men dette gjaldt bare perioden fra 27. desember til 2. februar.

Amnestiet som nå er vedtatt, gjelder alle demonstranter som har blitt arrestert, eller som kunne straffes etter opptøyene i landet. Det er en del av kriseløsningen som ble forhandlet fram fredag.

Amnestiet ble vedtatt med et stort flertall i nasjonalforsamlingen.

Janukovitsj har signert avtale med opposisjonen

Fredag formiddag bekreftet Janukovitsj at det vil bli holdt nyvalg og at en koalisjonsregjering skal på plass. Grunnloven skal også endres.

Kontoret til Janukovitsj opplyste fredag morgen at regjeringen har kommet til enighet med opposisjonen etter å ha sittet i forhandlinger gjennom natten.

Barrikade i Kiev

En demonstrant står på en av barrikadene i Kiev fredag morgen.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

På formiddagen kom bekreftelsen fra Janukovitsj. Avtalen er nå også akseptert av demonstrantene, opplyser Polens utenriksminister.

«Ingenting er viktigere enn et menneskeliv. I dag gjør jeg min plikt for folket,» skriver han.

Avtalen med opposisjonen innebærer en fremskynding av valget, innføring av en koalisjonsregjering med nasjonal støtte og endringer i grunnloven.

Den ble signert av president Janukovitsj og opposisjonslederne fredag ettermiddag.

Avtalen mellom partene er framforhandlet med bistand fra Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier. Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski har også bistått.

Innen 48 timer

Janukovitsj oppgir ingen tidsfrister, men ifølge ukrainske medier skal landet gå tilbake til grunnloven fra 2004 innen de neste 48 timene, mens en koalisjonsregjering skal være på plass innen ti dager.

Nyvalget skal skje innen september, melder AFP.

De tre tiltakene har vært sentrale krav hos opposisjonen i Ukraina. Opposisjonslederne sitter fortsatt i interne møter, og har ikke kommentert avtalen.

Endringene i grunnloven vil innskrenke presidentens makt. Presidentens talskvinne, Anna German, sier til nyhetsbyrået Interfax at Janukovitsj var innstilt på å inngå kompromisser for å få fred i landet.

De forutgående diskusjonene i parlamentet endte fredag i et slagsmål i pausen.

(Artikkel fortsetter etter videoen)

ww

VIDEO: Slåssing i det ukrainske parlamentet.

Klitskjo: Vil signere

Opposisjonsleder Vitalj Klitsjko sier til den tyske avisen Bild at opposisjonen vil signere avtalen, men at det er nødvendig med flere diskusjoner med demonstrantene.

– Vi vil signere avtalen. Vi er innstilt på å gjøre alt for å komme frem til en fredelig løsning. Jeg har sagt til den tyske utenriksministeren at jeg vil henvende meg personlig til demonstrantene før vi signerer. Alle argumenter må vurderes først, sier Klitsjko.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius understreker at avtalen ikke er helt klar ennå.

– Opposisjonen vil diskutere med noen av sine medlemmer, noe som er forståelig. Så lenge ting ikke er helt bekreftet, er det viktig å være forsiktig, sier Fabius til radiostasjonen Europe 1.

Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski sier at situasjonen i Ukraina er skjør, og at ingen av partene kan få 100 prosent av det de ønsker seg.

Utenriksministrene fra Tyskland, Frankrike og Polen fungerer som meklere i forhandlingene. De er nå på vei til opposisjonen for å diskutere betingelsene.

– Sanksjonene hadde edruelig effekt

EU vedtok i går kveld å innføre umiddelbare sanksjoner blant annet innebærer visumnekt til EU-landene, og at penger og andre midler som er i EU blir frosset.

– Sanksjonene har nok hatt en edruelig effekt på den ukrainske regjeringen, sier Polens statsminister Donald Tusk.

Fredag morgen opplyste diplomater til Reuters at partene har tatt en pause i forhandlingene, men at de ville fortsette senere på dagen.

– Forhandlingene er veldig vanskelige, og har pågått gjennom hele natten, sier kilden.

Opposisjonsbevegelsen Euromaidan krever at Janukovitsj skal gå av umiddelbart.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

ww

VIDEO: NRKs reporter i Kiev fredag morgen.

Politifolk sluttet seg til demonstrantene

Hittil har det vært en rolig morgen i Kiev mens president Viktor Janujovitsj og opposisjonen ble enige om et utkast til en løsning på krisen.

Fredag morgen overga en større gruppe politimenn seg, og gikk over til demonstrantene på Uavhengighetsplassen.

De ble hyllet som helter da de inntok scenen på Maijdan-plassen. «Flinke gutter, flinke gutter,» ropte folkemengden på minst tusen mennesker på plassen foran dem.

77 døde siden tirsdag

De siste opplysningene fra helsemyndighetene i Ukraina er at 77 er døde og 577 såret i sammenstøt mellom politi og demonstranter siden tirsdag.

Torsdag ble den verste dagen i Ukraina siden landet ble uavhengig i 1991. Etter en våpenhvile som varte gjennom natten brøt det ut voldsomme gatekamper på morgenkvisten, og minst 60 demonstranter og tre politifolk mistet livet.

Demonstrantene tok torsdag 67 politifolk som gisler, og flere skal ha ønsket å beholde dem som gisler for å bytte dem mot pågrepne demonstranter. I natt fikk de imidlertid forlate protestleiren i sentrum.

Den ukrainske nasjonalforsamlingen vedtok torsdag kveld å trekke politiet tilbake, og forby en «antiterroroperasjon» som skulle få slutt på demonstrasjonene.

Fredag morgen er det ikke noe synlig politi på Uavhengighetsplassen, og frivillige kan gå fritt rundt og dele ut mat og førstehjelp, skriver AP.

Polske myndigheter opplyser også at alle grenseovergangene nå er åpne. Demonstranter blokkerte i går flere veier mot den polske grensa.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Ukraina - Kiev» i nytt vindu

Protestleiren i Kiev fredag morgen

Protestleiren i Kiev fredag morgen.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters