Hopp til innhold

– Ble advart om utslippsjuks i 2013

EU-kommisjonen ble varslet om mistenkelig lave utslipp fra europeiske biler allerede i februar i 2013, men gjorde ingenting, skriver Financial Times.

Volkswagen-anlegget i Wolfsburg

Volkswagen har tilbakekalt 8,5 millioner biler i Europa, og opplever en global salgsnedgang. Bildet er fra fabrikken i Wolfsburg.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Avisen har fått tilgang til et brev EUs daværende miljøkommissær Janez Potocnik sendte til industrikommissær Antonio Tajani, der Potocnik varsler om uregelmessigheter i utslippstestene i flere europeiske land.

 Janez Potocnik

Miljøkommissær Janez Potocnik ba EU-kommisjonen om å slå ned på juksingen med utslippstall.

Foto: JOHN THYS / Afp

«Det er betydelige forskjeller på de autoriserte utslippene og det som faktisk registreres på veiene,» skriver Potocnik.

Volkswagen innrømmet i september å ha utstyrt elleve millioner biler med en programvare som gjør at bilene viser lavere utslipp av helseskadelige stoffer når de testes.

«Vi havner ofte i en ukomfortabel situasjon når vi må forsvare det som oppfattes som mangel på handling fra kommisjonen og medlemslandene,» skriver Potocnik videre.

Han ber Tajani om å slå ned på jukset og kreve opprydding hos bilprodusentene.

Oppdaget i 2011

Både Potocnik og Tajani skal ha fått et brev av Danmarks miljøvernminister Ida Auken en måned tidligere, der Auken kritiserer EU-kommisjonen for å ha utsatt veibaserte utslippstester til 2017.

Avvikene ble oppdaget allerede i 2011, og Potocnik og Auken sier de i flere år forsøkte å få EU til å rydde opp i sitt eget testsystem.

– På den tiden handlet alt om finanskrisen og euroen. I den situasjonen må man velge sine kamper med omhu, sier Auken til Financial Times.

Volkswagen har varslet en tilbakekalling av 8,5 millioner biler i Europa. Konsernsjef Martin Winterkorn har trukket seg, og et titalls ledere er suspendert.

Selskapet risikerer en bot på opptil 150 milliarder kroner i USA, og etterforskes av myndighetene i Tyskland.

SISTE NYTT

Siste nytt