Hopp til innhold
Urix forklarer

Tre personer hindrer mer kaos rundt Trump

WASHINGTON DC (NRK): USAs president Donald Trump krevde at atomvåpenarsenalet ble tidoblet. Det var etter dette at utenriksminister Rex Tillerson kalte ham en idiot.

Donald Trump

President Donald Trump under en tale på Harrisburg internasjonale flyplass onsdag 11. oktober.

Foto: Alex Brandon / AP

Er det farlig at USAs nåværende president Trump har adgang til atomkoden? Flere og flere stiller seg det spørsmålet her i USA, også langt inn i presidentens eget parti, Republikanerne.

Tre personer hindrer kaos

Sist ute var lederen i Senatets utenrikskomité, republikaneren Bob Corker, som nylig advarte mot at Trump kunne føre kloden inn i en tredje verdenskrig med det han kalte uansvarlige opptreden.

Corker sa at det hver dag var et strev for de ansvarlige rådgiverne i Det hvite hus å holde Trump på matta, og at det kun var tre personer som hjelper til med å hindre at USA ender i kaos: Stabssjef John Kelly, forsvarsminister James Mattis og utenriksminister Rex Tillerson.

Corker mener de tre er barnevaktene i Det hvite hus, en bygning han sier er et «adult day care center».

USAs president Donald Trump sitter mellom James Mattis og John Kelly ved et bord

HJELPER: Forsvarsminister James Mattis (t.v.) og stabssjef John Kelly, som her sitter på hver sin side av president Donald Trump, omtales som «barnevakter» i Det hvite hus.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

Ønsker seg mange flere atomvåpen

Noen av disse tre, kanskje alle, var med da Trump fikk en brifing om USAs atomarsenal i forsvarsdepartementet Pentagon 20. juli i år.

Her fikk presidenten se en plansje som viste at antallet atomvåpen i dag bare er en tidel av hva det var på 1960-tallet. Ifølge tv-kanalen NBC krevet Trump da at mengden atomvåpen skulle økes til det tidobbelte, noe presidenten selv benekter i dag.

Under valgkampen kom Trump med utspill om at antallet atomvåpen i USA måtte økes drastisk.

«En idiot»

Men USA har forpliktet seg gjennom internasjonale avtaler om hvor mange aktive atomraketter man skal ha. Det visste de andre deltakerne i møtet, men kanskje ikke presidenten.

Etter at presidenten hadde forlatt rommet kom utenriksminister Tillerson med et utbrudd til de andre tilstedeværende på møtet om at Trump var «en idiot». Denne uttalelsen har blitt referert av NBC, og Tillerson har ikke benektet at han sa det.

«Sterkere og tøffere»

Til tross for de tre herrene som ser ut til å ha en viss innflytelse i Det hvite hus, fortsetter Trump å komme med uttalelser som sjokkerer mange.

Spesielt i forbindelse med Nord-Korea har det kommet mange meldinger.

Frykten kan være at atomkrigen vil bryte ut.

Under et møte med Canadas statsminister Justin Trudeau i går, sa Trump til pressen at han hadde «en annen holdning om Nord-Korea» enn andre, og at han føler seg «sterkere og tøffere».

Trump har tidligere også understreket at han mener konflikten mellom USA og Nord-Korea kan måtte løses militært.

Iran-avtalen skrapes?

Det er ventet at Trump på fredag snart holder en tale hvor han erklærer at atomavtalen med Iran ikke lenger kan godkjennes.

Presidenten må godkjenne avtalen hver tredje måned. Uten denne periodiske godkjennelsen vil sanksjonene mot Iran gjeninnført.

Neste forfall er 18. oktober. Nekter Trump en fortsatt godkjenning, vil Kongressen ha to måneder på seg for å bestemme om sanksjonene skal gjeninnføres eller ikke.

«De voksne» vil beholde avtalen

Også når det gjelder Iran-avtalen er Trump på kollisjonskurs med sine nærmeste rådgivere i sikkerhets- og utenrikspolitikken. Forsvarssjef Joseph Dunford har allerede sagt at Iran oppfyller kravene i avtalen, og at det er i USAs interesse å videreføre den.

Dette synet støttes også av forsvarsminister Mattis, sikkerhetsrådgiver McMaster, stabssjef Kelly og utenriksminister Tillerson. Altså alle «de voksne» i Det hvite hus.

Kan få store skadevirkninger

Generalene og politikerne som støtter at man opprettholder avtalen, mener det kan bli store skadevirkninger for USA om den skrapes: Da kommer man på kant med egne allierte i Europa, som fortsatt støtter avtalen.

Iran kan raskt ta opp igjen arbeidet med å utvikle egne atomvåpen hvis landet ikke lenger er bundet av avtalen.

I det internasjonale samfunnet kan det bli vanskelig å stole på USA når det gjelder å inngå eller etterleve avtaler – noe som kan gjøre landet til en mindre attraktiv samarbeidspartner.

Vil ta lisensen fra NBC

Med sine utspill får altså Trump mange til å tvile på hans vett og forstand.

Et av de siste utspillene, trusselen om å inndra pressefriheten til media som han mener kommer med falske nyheter, er dømt til å havne på steingrunn.

Dene uken skrev Trump på Twitter at NBCs opplysninger om at han krevet en tidobling av atomvåpenarsenalet var «rent oppspinn» og at det nå kanskje var på tide å inndra lisensen til tv-kanalen.

Det er vanskelig å se at noe slikt kan skje, for pressefriheten står utrolig sterkt i USA.

Dessuten har ikke de store nyhets-nettverkene en lisens, selv om de enkelte stasjonene deres har det.

Men at presidenten Truer med dette fører igjen til uro – på samme måte som hans uttalelser om atomvåpen og atomavtaler har gjort.

SISTE NYTT

Siste nytt