Hopp til innhold

Valglokalene åpnet i Iran

Den høye valgdeltakelsen har ført til at valglokalene i Iran holder åpent tre timer lenger enn opprinnelig planlagt.

Valg Iran

Kvinner i Iran står i kø foran valglokalene i morges.

Foto: ATTA KENARE / AFP

Valglokalene skulle egentlig ha stengt kl. 18 lokal tid, men nå holdes de åpne til kl. 21 lokal tid , kl. 18.30 norsk tid.

Både sittende president Mahmoud Ahmadinejad og den sterkeste konkurrenten Mirhossein Mousavi sier at de har opplysninger som tyder på at de har fått flest stemmer.

I morges åpnet dørene til presidentvalg i Iran. Foreløpig skal løpet være tett mellom tidligere statsminister Mir Hossein Mousavi og dagens president Mahmoud Ahmadinejad, skriver nyhetsbyrået AFP.

- Vi venter våre kjære landsmenn å avgi sine stemmer de neste timene, meldte Irans innenriksdepartement ved valgets åpning i morges.

2005-valget i Iran: Spennende valg i Iran

Frihet og økonomi skal være nøkkelsakene for iranske velgere foran valget.

To kandidater igjen

Det er knyttet stor spenning til hvem 46 millioner stemmeberettigede iranere velger som sin neste president.

- Det er fire kandidater til valget, men nå står kun to igjen. Den ene er president Ahmadinejad som vi kjenner som Irans hardtslående president utad, og Mousavi som er mer reformvennlig og opptatt av kvinners rettigheter, sier midtøstenkorrespondant i NRK Sidsel Wold.

- I tillegg er Mousavi mer opptatt av å komme i dialog med vesten, legger Wold til.

Oppfordrer til å stemme

Statsoverhode i Iran, Ayatollah Ali Khamenei, som er den øverste lederen i landet, var blant de første til å avgi sin stemme i valget.

Han benyttet samtidig muligheten til å oppfordre folket til å forholde seg rolig til valget.

- Valgstemmen er iraneres plikt og rettighet. Jeg vil oppfordre alle å bruke sin stemmerett og dermed delta i valget av landets nye ledelse, sa Ali Khamenei.

- Nektet å stille

Mange kandidtaer skal ikke ha vært godkjent av det religiøse vokterrådet.

- Det er trist at vokterrådet har nektet mange kandidater å stille til valg. Folk står ikke fritt til å velge den de vil, sier menneskerettighetsforkjemper og Nobels fredsprisvinner Shirin Ebadi.

I tillegg har beskyldninger om løgn, juks og korrupsjon haglet mellom kandidatene i den tre uker lange valgkampen i Iran.

Demonstrasjoner

- Alt ligger til rette for at oppmøtet blir stort, sier Wold i NRK.

Wold melder om flere demonstrasjoner og enorm entausiasme i forkant av dagens valg.

- Iranske medier, som ikke er helt frie, melder om at det kommer til å bli stor deltakelse, og vi er spent på hvor mange som kommer til å stemme, sier Wold.

- Tett løp

Presidentvalget står som nummer ti siden revolusjonen i 1979, og det skal være tett løp mellom Ahmadinejad og Mousavi.

Eksperter har uttalt at et høyt frammøte mest sannsynlig vil gagne Mousavi, mens Ahmadinejad vil nyte godt av lav deltakelse.

SISTE NYTT

Siste nytt