NRK Meny
Normal

Russland: – 25 ukrainere pågrepet for terrorplanlegging

Russlands nasjonale sikkerhetstjeneste (FSB) hevder å ha pågrepet 25 ukrainere, mistenkt for å forberede terrorangrep. Ukrainas sikkerhetstjeneste (SBU) avviser påstanden.

Såret aktivist sammen med drepte personer under demonstrasjonene mot Janukovitsj i Kiev 20.02.14

BESKYDLNINGER: Ukrainas sikkerhetssjef beskyldte torsdag russiske etterretningsagenter fra FSB for å ha vært direkte innblandet i blodbadet i Kiev tidligere i år. Noen timer senere melder FSB at de har pågrepet ukrainere, mistenkt for å forberede terrorangrep.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Det er det russiske nyhetsbyrået RIA som torsdag kveld siterer en kunngjøring fra FSB om de påståtte pågripelsene.

De pågrepne er medlemmer av ultranasjonalistiske grupperinger og planla angrep mellom 14. og 17. mars, ifølge FSBs kunngjøring.

Den statlige ukrainske sikkerhetstjenesten (SBU) avviser via sin pressetjeneste denne påstanden.

Skarpskyttere i Kiev.

Snikskyttere fra politiet har blitt beskyldt for å stå bak de fleste drapene under protestene mot Ukrainas ekspresident Viktor Janukovitsj i Kiev tidligere i år. Her er et bilde tatt av Radio Svoboda som viser opprørspoliti med skarpskyttergevær under demonstrasjonene i februar.

Foto: HANDOUT / Reuters

Kunngjøringen kommer noen timer etter at SBU på en pressekonferanse sa at FSB-personell var til stede ved SBUs hovedkvarter under demonstrasjonene mot tidligere president Viktor Janukovitsj og hans regime i Kiev tidligere i år.

«Direkte innblandet»

Ukrainas sikkerhetssjef Valentyn Nalivajtsjenko beskyldte russiske etterretningsagenter fra FSB for å ha vært direkte innblandet i blodbadet i den ukrainske hovedstaden.

Over 100 mennesker ble drept, for det meste av snikskyttere fra politiet, i Kievs gater under demonstrasjonene som førte til at Janukovitsj ble avsatt.

Ifølge Nalivajtsjenko skal FSB ha sendt «tonnevis» med våpen og eksplosiver med fly til Ukraina.

FSB på sin side benekter at de på noen som helst måte var involvert i drapene og skytingene i Kiev i februar, ifølge nyhetsbyrået AFP.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En prest står ved en rekke lik i Kiev

LIKSTUE: Lobbyen i Hotel Ukraina i Kiev ble omgjort til likstue under demonstrasjonene mot president Viktor Janukovitsj tidligere i år.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Berkut-medlemmer pågrepet

Ukrainske myndigheter kunngjorde på samme pressekonferanse torsdag at de har pågrepet tolv medlemmer av opprørspolitistyrken Berkut, mistenkt for å ha skutt og drept demonstranter i Kiev under demonstrasjonene mot Janukovitsj.

Riksadvokaten i Ukraina opplyser at en av de pågrepne var lederen for en avdeling i Berkut, som skal ha delt ut våpen til bruk mot demonstrantene.

Styrker fra Berkut har for det meste blitt holdt ansvarlige for dødsfallene.

Under en pressekonferanse torsdag anklager Ukrainas fungerende innenriksminister Janukovitsj for å direkte ha gitt en «kriminell ordre» om å åpne ild mot demonstrantene i Kiev, melder nyhetsbyrået AFP.

– Janukovitsj ga den kriminelle ordren om å skyte på demonstranter den 18., 19., og 20. februar, sa Arsen Avakov til fremmøtte journalister.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt