NRK Meny
Normal

53-åring i Sverige siktet for folkemord

Tingretten i Stockholm har vedtatt å sikte og varetektsfengsle en 53 år gammel svensk-rwander som anklages for å ha deltatt i massakren i Rwanda i 1994.

Folkemordet i Rwanda hodeskaller

Hodeskaller etter ofre for folkemordet i Rwanda, i en kirke i Ntarama, like utenfor hovedstaden Kigali.

Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters

Mannen skal ifølge tjenestemenn ha vært under etterforskning siden april. Han ble arrestert torsdag, på Bromma-flyplassen i Stockholm.

Aktor Evamari Häggkvist sier mannen mistenkes for å ha deltatt i folkemordet i Rwanda mellom 7. april til midten av juli i 1994.

Den mistenkte mannen avviste påstandene mot ham under mandagens høring, som stort sett ble avholdt for lukkede dører.

Dømt til livstid

Mannen ble for to år siden dømt til livstid i fengsel av en domstol i Rwanda, ifølge avisen Aftonbladet.

Han skal ifølge dommen ha hatt en aktiv rolle i folkemordet. Det finnes imidlertid ikke noe materiale fra denne saken som de svenske etterforskerne vil benytte seg av.

– Det er ikke noe vi godtar; det var en folkedomstol og ikke en juridisk domstol. Dette skal baseres på svenske undersøkelser, sier Häggkvist til TT.

Vil ikke opplyse om bevis

Aktoratet vil ikke opplyse hvilke bevis som finnes mot mannen. Häggkvist sier hun håper at utredningene skal være klare i løpet av 2012.

– Folkemord og krigsforbrytelser er alltid kompliserte, ettersom det har skjedd for en lang tid siden og i et annet land, sier hun.

Folkemordet i Rwanda er betegnelsen på hendelser som skjedde over 100 dager fra 6. april til midten av juli i 1994. Mellom 800.000 og én million tutsier og moderate hutuer mistet livet.

Folkemordet var sentralt organisert, men ansees som særdeles grusomt, fordi det ble utført ikke av soldater eller statsmakten, men av vanlige mennesker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt