30 drept etter dødsdom for fotballopptøyer i Egypt

Minst 30 mennesker er drept i sammenstøt i Egypt etter at 21 personer ble dømt til døden for fotballopptøyer. I Port Said ble det voldsom uro etter at dommen var lest opp.

Reaksjoner i port Said på dødsdommen for 21 personer etter fotballopptøyene. Mange er opprørt.

Se video: Sterke reaksjoner i Port Said på dødsdommene i Kairo.

Under en fotballkamp mellom lagene Al-Ahly og Al-Masry i byen Port Said nordøst i Egypt brøt voldsomme opptøyer ut i februar i fjor.

74 personer ble drept, og over 1000 mennesker skadd da tilhengere av Al-Masry stormet banen etter seieren over rivallaget. Situasjonen var helt ute av kontroll, og hæren ble satt inn i Port Said for hindre nye sammenstøt.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Uro i Egypt

Se videoen fra uroen her.

Tilhengere av Al-Masry og Al-Ahly er kjente fiender. Al Masry vant 3–1 mot Al-Ahly, og ifølge øyenvitner startet uroen da Ahly-fans mot slutten av kampen foldet ut bannere som fornærmet Port Said.

Al-Masry-tilhengere svarte med å storme banen og angripe Al-Ahly-spillere og fans, og kastet steiner og flasker etter dem.

Mange skal ha blitt trampet i hjel. Flere politifolk var blant de døde.

Jublet over dommen

Al-Ahly-jubel

Al-Ahly-tilhengere i Kairo jublet og skjøt i lufta da dommen ble forkynt.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

En egyptisk rett har nå dømt 21 personer til døden, ni av de dømte var sikkerhetsansvarlige.

Dommen ble kunngjort lørdag, og statlig fjernsyn overførte domsavsigelsen på direkten. Tilhørere i salen ropte «Gud er stor», løftet armene i været og viftet med bilder av sine drepte slektninger da dommen ble lest opp. Noen klappet, mens andre gråt, melder Reuters.

Dommeren måtte slå i bordet og be om ro i salen.

Al Ahly-tilhengere som var samlet på klubbens pub i Kairo jublet.

Fotballtilhengere og familiene til de mange dødsofrene i fjor hadde truet med demonstrasjoner og ny uro hvis de ikke ble fornøyd med dommene.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

21 personer ble dømt til døden i Egypt etter fotballbråk.

Se reaksjoner fra rettssalen da dommen ble lest opp.

Minst 30 drept i Port Said

Bare minutter etter at dommen var kjent, prøvde slektninger av de dømte å storme fengselet der de sitter. Demonstranter møtte også opp for å protestere mot dødsdommene. De ble møtt av politi med tåregass, melder fjernsynet i Egypt.

Dødstallet er steget til 30, opplyser egyptiske myndigheter lørdag. De melder også at det er flere politimenn blant de over 270 skadde.

Ifølge AFP stormet demonstranter to politistasjoner i Port Said. De skal også ha skutt mot politiet med automatvåpen, sier øyenvitner.

Ambulanser kjørte i skytteltrafikk med skadde til sykehuset. Butikker og kontorer stengte dørene, mens moskeene i byen oppfordret folk til å gi blod.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Uro i Port Said etter dødsdom

Demonstrantene i Port Said har satt fyr på en bil fra et TV-selskap.

Foto: STR / Afp

Den egyptiske hæren er sendt inn i byen, melder det offisielle nyhetsbyrået MENA. Pansrede militærkjøretøyer og militærpoliti er blitt utplassert.

Hæren hadde tidligere utplassert styrker i havnebyen Suez som et svar på fredagens opptøyer og protester mot president Mohammed Morsi på toårsdagen for begynnelsen på oppstanden i Egypt.

Dommen over de 21 må bekreftes av Stormuftien, som er det høyeste embete innen det religiøse rettsvesenet.

De over 50 andre som er tiltalt i saken skal få sin dom i begynnelsen av mars, sa dommeren i retten lørdag.

Reaksjon fotballdødsdom, Port Said

En fortvilet mann etter at dødsdommen ble kjent.

Foto: ASMAA WAGUIH / ReutersSISTE NYTT

Siste nytt