30 drept etter dødsdom for fotballopptøyer i Egypt

Minst 30 mennesker er drept i sammenstøt i Egypt etter at 21 personer ble dømt til døden for fotballopptøyer. I Port Said ble det voldsom uro etter at dommen var lest opp.

Reaksjoner i port Said på dødsdommen for 21 personer etter fotballopptøyene. Mange er opprørt.

Se video: Sterke reaksjoner i Port Said på dødsdommene i Kairo.

Under en fotballkamp mellom lagene Al-Ahly og Al-Masry i byen Port Said nordøst i Egypt brøt voldsomme opptøyer ut i februar i fjor.

74 personer ble drept, og over 1000 mennesker skadd da tilhengere av Al-Masry stormet banen etter seieren over rivallaget. Situasjonen var helt ute av kontroll, og hæren ble satt inn i Port Said for hindre nye sammenstøt.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Uro i Egypt

Se videoen fra uroen her.

Tilhengere av Al-Masry og Al-Ahly er kjente fiender. Al Masry vant 3–1 mot Al-Ahly, og ifølge øyenvitner startet uroen da Ahly-fans mot slutten av kampen foldet ut bannere som fornærmet Port Said.

Al-Masry-tilhengere svarte med å storme banen og angripe Al-Ahly-spillere og fans, og kastet steiner og flasker etter dem.

Mange skal ha blitt trampet i hjel. Flere politifolk var blant de døde.

Jublet over dommen

Al-Ahly-jubel

Al-Ahly-tilhengere i Kairo jublet og skjøt i lufta da dommen ble forkynt.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

En egyptisk rett har nå dømt 21 personer til døden, ni av de dømte var sikkerhetsansvarlige.

Dommen ble kunngjort lørdag, og statlig fjernsyn overførte domsavsigelsen på direkten. Tilhørere i salen ropte «Gud er stor», løftet armene i været og viftet med bilder av sine drepte slektninger da dommen ble lest opp. Noen klappet, mens andre gråt, melder Reuters.

Dommeren måtte slå i bordet og be om ro i salen.

Al Ahly-tilhengere som var samlet på klubbens pub i Kairo jublet.

Fotballtilhengere og familiene til de mange dødsofrene i fjor hadde truet med demonstrasjoner og ny uro hvis de ikke ble fornøyd med dommene.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

21 personer ble dømt til døden i Egypt etter fotballbråk.

Se reaksjoner fra rettssalen da dommen ble lest opp.

Minst 30 drept i Port Said

Bare minutter etter at dommen var kjent, prøvde slektninger av de dømte å storme fengselet der de sitter. Demonstranter møtte også opp for å protestere mot dødsdommene. De ble møtt av politi med tåregass, melder fjernsynet i Egypt.

Dødstallet er steget til 30, opplyser egyptiske myndigheter lørdag. De melder også at det er flere politimenn blant de over 270 skadde.

Ifølge AFP stormet demonstranter to politistasjoner i Port Said. De skal også ha skutt mot politiet med automatvåpen, sier øyenvitner.

Ambulanser kjørte i skytteltrafikk med skadde til sykehuset. Butikker og kontorer stengte dørene, mens moskeene i byen oppfordret folk til å gi blod.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Uro i Port Said etter dødsdom

Demonstrantene i Port Said har satt fyr på en bil fra et TV-selskap.

Foto: STR / Afp

Den egyptiske hæren er sendt inn i byen, melder det offisielle nyhetsbyrået MENA. Pansrede militærkjøretøyer og militærpoliti er blitt utplassert.

Hæren hadde tidligere utplassert styrker i havnebyen Suez som et svar på fredagens opptøyer og protester mot president Mohammed Morsi på toårsdagen for begynnelsen på oppstanden i Egypt.

Dommen over de 21 må bekreftes av Stormuftien, som er det høyeste embete innen det religiøse rettsvesenet.

De over 50 andre som er tiltalt i saken skal få sin dom i begynnelsen av mars, sa dommeren i retten lørdag.

Reaksjon fotballdødsdom, Port Said

En fortvilet mann etter at dødsdommen ble kjent.

Foto: ASMAA WAGUIH / ReutersPresidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt