Taliban: Vi står bak FN-angrepet

Taliban tar på seg ansvaret for angrepet på FNs hovedkvarter i Mazar-e-Sharif i Afghanistan, der en norsk offiser trolig ble drept fredag ettermiddag.

FN-angrep i Afghanistan

Røyken er synlig etter angrepet på FN-kontoret i Afghanistan.

Foto: Mustafa Najafizada / Ap

Ifølge nyhetsbyrået AFP sier Taliban at angrepet var det første leddet i en aksjon mot det kommende presidentvalget.

Så mange som 20 personer kan ha blitt drept i angrepet på FN-hovedkvarteret i den afghanske byen Mazar-e-Sharif, opplyser anonyme FN-kilder i kveld. Syv av dem var utenlandske ansatte, bekrefter FN.

Blant dem er en 27 år gammel svenske og trolig en norsk offiser, opplyser Forsvaret i kveld.

FN-angrep i Afghanistan

Afghanere bærer vekk en mann som ble såret under angrepet på FN-hovedkontoret i Afghanistan fredag.

Foto: Mustafa Najafizada / Ap

– Over tusen demonstranter gikk til angrep på FN-bygget i protest mot en amerikansk pastor sine planer om å brenne Koranen for en uke siden, sier afghansk politi.

Det har vært svært kaotisk i timene etter angrepet fredag ettermiddag . Utenriksdepartementet, Forsvaret og FN selv ga alle uttrykk for at de visste svært lite om hva som hadde skjedd.

– Må ikke la Taliban skremme oss

Trine Skei Grande

Venstre-leder Trine Skei Grande mener Taliban ikke må skremme oss.

Foto: Alley, Ned / Scanpix

Venstre-leder Trine Skei Grande mener drapet på en norsk offiser ikke må få undergrave Norges deltakelse i den internasjonale operasjonen i Afghanistan.

Venstre-lederen sender først og fremst sine tanker til de etterlatte etter meldingen om den norske offiseren som ble drept i Afghanistan fredag.

Hun understreker at Taliban ikke må få lykkes i å skremme den norske kontingenten fra deltakelsen i den internasjonale operasjonen.

– Vi kjemper i Afghanistan for helt grunnleggende menneske- og kvinnerettigheter. Det er nettopp dette Taliban forsøker å undergrave med slike aksjoner. Det er slik Taliban jobber. Det har vi sett før, sier Grande til NTB.

Fordømmes

Flere statsledere og viktige personligheter fordømmer i kveld angrepet.

– Dette var et opprørende og feigt angrep på FN-ansatte som ikke under noen omstendigheter kan rettferdiggjøres, og jeg fordømmer det i de sterkeste ordelag, sier Ban Ki-moon.

Se video fra området etter angrepet:

Video Nordmenn drept i Afghanistan

NETT-TV: Se video fra stedet der kaoset brøt ut fredag ettermiddag.

– Har vært ventet

Angrepet skjedde etter den fredelige fredagsbønnen. I løpet av to til tre timer brøt kaoset ut ved at en gruppe begynte å kaste stein og angripe FN-kontoret.

– Det har vært mange advarsler den siste halvannen måneden om et ventet angrep mot sivile utlendinger, sier den norske journalisten Anders Sømme Hammer til NRK.

Han sier videre at FN og alle andre utenlandske organisasjoner har vært i alarmberedskap den siste tiden.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt