Norsk oberstløytnant drept

Flere utenlandske FN-ansatte ble drept ved FNs hovedkvarter i byen Mazar-i-Sharif nord i Afghanistan fredag. Blant dem var en kvinnelig norsk offiser.

Morten Haga Lunde

Generalmajor Morten Haga Lunde opplyser fredag kveld at en norsk offiser etter all sannsynlighet er drept i angrepet på FNs hovedkvarter i Mazar-i-Sharif i Afghanistan fredag ettermiddag.

Foto: NRK

Flere utenlandske statsborgere ble drept da en folkemengde angrep FNs hovedkontor i Mazar-e Sharif fredag ettermiddag.

I et pressemøte fredag kveld bekreftet Forsvaret at en norsk offiser er drept.

– Det er med dyp sorg at vi meddeler at en av våre offiserer etter all sannsynlighet er drept i Afghanistan i ettermiddag. Vi jobber nå med å varsle de pårørende, og kommer tilbake med mer informasjon, sa generalmajor Morten Haga Lunde som er nestkommanderende ved Forsvarets Operative Hovedkvarter.

Første gang en kvinnelig offiser er drept i tjeneste i utlandet

Utenriksdepartementet gikk først ut med navnet på den døde, men trakk senere tilbake på grunn av en manglende identifisering.

Men ved 22.30-tiden fredag kveld bekrefter forsvarsminister Grete Faremo at oberstløytnant Siri Skare (53) ble drept i angrepet mot FN-hovedkvarteret i Mazar-i-Sharif.

– Våre tanker og vår medfølelse går til de pårørende og etterlatte, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Det er første gang en norsk kvinnelig norsk offiser er drept i tjeneste i utlandet. Den erfarne offiseren kom til Afghanistan for å støtte FNs arbeid med å bygge opp landet.

FN-angrep i Afghanistan

Afghanere bærer vekk en mann som ble såret under angrepet på FN-hovedkontoret i Afghanistan fredag.

Foto: Mustafa Najafizada / Ap

– To ble halshogd

Fredag ettermiddag deltok over 1000 demonstranter i protestene mot en koranbrenning som fant sted i Florida for en drøy uke siden.

– Etter noen timer stormet demonstranter inn i FN-kontorene, der de gikk til angrep på ansatte, opplyser en politikilde til Reuters.

Ifølge Reuters melder anonyme kilder i FN at opptil 20 kan være drept i det dramatiske angrepet.

– Antallet inkluderer både utenlandske FN-arbeidere og lokalt ansatte, både FN-vakter og nepalske gurkha-soldater som var leid inn for å beskytte FN-bygningene, sier tjenestemenn i FN til nyhetsbyrået Reuters.

Det er tidligere meldt at tolv personer ble drept i angrepet fredag, en av dem er etter alt å dømme en norsk offiser

Forsvaret undersøker

Ifølge pressetalsmann John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter har det vært en demonstrasjon ved Den blå moske som utviklet seg i dårlig retning.

Det er også kommet meldinger om opptøyer utenfor FN-hovedkvarteret.

– Vi har ikke noen bekreftede detaljer om hva som har skjedd inne i hovedkvarteret, men det forsøker vi å få oversikt over, sier Lien.

Brenner amerikansk flagg i Afghanistan

Afghanere brenner et amerikansk flagg i Herat-provinsen under en demonstrasjon mot en koranbrenning fredag. Demonstrasjonene fant sted i flere byer.

Foto: Omar Sobhani / Reuters

Vet ikke hvor mange nordmenn som er der

Pressetalskvinne i Forsvaret, Heidi Langvik-Hansen, sier til NRK.no i kveld at de fremdeles ikke kan avkrefte eller bekrefte om nordmenn er involvert i angrepet.

– Vi vet at de prøver å få kontroll over det som har skjedd, og avventer situasjonen foreløpig, sier hun.

Hun bekrefter at det oppholder seg nordmenn der, men det er usikkert hvor mange som var stasjonert på hovedkvarteret da angrepet fant.

Størstedelen av den svenske Afghanistan-styrken holder til i byen, ifølge TT. Det finnes også svensker ved FN-kontorene som er blitt angrepet, opplyser pressesjefen ved svensk UD til TT.

Aksjon i Florida

Koranbrenningen som har satt sinnene i kok i Afghanistan, ble gjennomført av pastoren Wayne Sapp i Florida 21. mars, melder NTB.

Til stede i kirken var også pastoren Terry Jones, som i fjorfikk stor oppmerksomhet for sine planer om å brenne Koranen, men som senere avlyste aksjonen som følge av press fra blant annet president Barack Obama.

Afghanske myndigheter har fordømt aksjonen som respektløs og avskyelig, og de mener den er et forsøk på å skape konflikt mellom religioner.

SISTE NYTT

Siste nytt