NRK Meny
Normal

Israel med sterk kritikk av «propaganda-rettssak»

Tyrkias påtalemyndighet krever ikke mindre enn 18.000 års fengsel for fire israelske offiserer etter bordingen av skipet «Mavi Marmara» på vei til Gaza i 2010. – Ren propaganda, mener Israel.

Mavi Marmara med israelske soldater om bord

«Mavi Marmara» eskorteres til Ashdod med israelske soldater om bord i 2010.

Foto: MENAHEM KAHANA / Afp

Israel rettet i dag sterk kritikk mot Tyrkia for det de kaller en "show-rettssak" mot de fire tidligere israelske offiserene, som inkluderer tidligere forsvarssjef Gabi Ashkenazi.

Påtalemyndigheten krever 18.000 års fengsel for hver av de fire, som ikke er til stede under rettssaken.

Ni drept på «Mavi Marmara»

– Dette har ikke noe med lov og rett å gjøre. De tiltalte er ikke engang informert, og får heller ikke forsvare seg, sier talsmann for Israels utenriksdepartement, Yigal Palmor, til AFP.

Ni tyrkiske statsborgere ble drept da skipet «Mavi Marmara»ble bordet av israelske kommandosoldater i mai 2010. I tillegg ble flere enn 50 mennesker såret.

Også flere norske deltakere var om bord på skip i flåten, men ble ikke såret.

Tiltalebeslutningen er på hele 144 sider, og inkluderer blant annet å «oppfordre til drap gjennom ondskap eller tortur» og «tilskynding til skade med skytevåpen».

Utenfor rettslokalene i Tyrkias største by Istanbul hadde flere hundre demonstranter samlet seg da vitner og pårørende til de drepte ankom rettssalen. Nesten 500 personer skal vitne i saken.

Israel og Hitler

Demonstrantene ropte anti-israelske og pro-palestinske slagord som «Israel, enden er nær», og sammenliknet Hitler og Israel, skriver den israelske avisen Jerusalem Post.

Rettssaken vil bli nok en prøvestein for de to landene, som ikke for lenge siden var strategisk allierte. Men angrepet om bord på «Mavi Marmara» satte en brå stopper for alt samarbeid. Siden har blant annet USA forsøkt å få til en dialog mellom de to sentrale landene i Midtøsten-problematikken.

Men før det har Tyrkia krevd en formell unnskyldning, kompensasjon til ofrene og familiene deres og at blokaden av Gaza-stripen blir opphevet.

Israel har beklaget, men ikke på en måte som har gjort tyrkerne fornøyd. De har tilbudt å betale inn penger til et «humanitært fond» som kunne gi midlene videre til pårørende.

Konvoien til Gaza ble bordet av israelsk marine

Konvoien til Gaza ble bordet av israelsk marine.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt