Hopp til innhold

- Zhao innrømmer drapet på Pernille

Familien til Pernille Marie Thronsen er glad for at Zhao Fei skal ha innrømmet overfor kinesisk politi at han har drept ekskjæresten.

Zhao Fei/City Hostel Flora i Budapest
Foto: Picturemaker/Red Dot/Ungarsk politi/Scanpix

Anders Magnus, Beijing
Foto: NRK

Zhao meldte seg selv for politiet i Kina, og innrømmet drapet på Thronsen den 28. august i år, opplyste den kinesiske utenriksdepartemenet i dag.

Kinesisk politi har alt tatt kontakt med politiet i Ungarn, for å hjelpe dem med å etterforske saken, men noen utlevering blir det ikke snakk om.

– Det blir ikke aktuelt å utlevere Zhao Fei til Ungarn, men at han vil bli stilt for retten i Kina, sier det kinesiske utenriksdepartementets talskvinne Jiang Yu til NRK.

– Alle kinesiske statsborgere som er anklaget for noe kriminelt skal rettsforfølges her, og Kina har ingen utleveringsavtaler med andre land, får NRK opplyst av kinesiske myndigheter.

Ikke overrasket

Bistandsadvokat Karoline Henriksen, som representerer Pernilles foreldre, er glad for at Zhao har meldt seg om innrømmet drapet.

– Familien er glad for at han har meldt seg og tilstått drapet, men der er ikke overrasket, sier Karoline Henriksen til NRK, som mener ungarsk politi har gode bevis i saken.

Risikerer dødsstraff

Det er dødsstraff for drap i Kina. Kommer saken opp for retten i Kina, og blir Zhao funnet skyldig, kan han risikere å bli dømt til døden.

I Ungarn er strafferammen for forsettlig drap 20 år.

Zhao Fei skal ha reist fra Ungarn bare timer etter at Pernille Marie Thronsen ble drept lørdag 28. august.

Video Anders Magnus om mistenkt som meldte seg

Video: NRKs korrespondent i Asia, Anders Magnus, har snakket med kinesiske myndigheter.

Pernille Marie Thronsen sammen med hest

Pernille Marie Thronsens eks-kjæreste skal ha meldt seg selv.

Foto: Privat

Thronsen ble funnet død i den i den kinesiske eks-kjærestens leilighet søndag morgen. Hun var påført flere knvistikk.

To dager senere ble Zhao etterlyst i forbindelse med drapet.

Herberget der 26-åringen leide rom har installert et omfattende sikkerhetssystem, og alle som går inn og ut av bygningen blir registrert.

Både Thronsen og eks-kjæresten skal ha blitt fanget opp av overvåkingskameraene.

– Kina er ikke et fristed

Kina er ikke medlem av Interpol, og det ikke foreligger noen utleveringsavtale mellom Kina og Ungarn. Men kinesiske myndigheter har tidligere uttalt at de ikke vil la hjemlandet være et fristed for 26-åringen.

Amnesty Norge har tidligere sagt til NRK at Zhao risikerer å bli dømt til døden i hjemlandet, dersom han finnes skyldig i drapet.

Pernille Marie Thronsen ble bisatt fra Vålerenga kirke i Oslo i går. De pårørende ble informert om fengslingen etter bisettelsen.

Pernille Marie Thronsen bisettes i Vålerenga kirke

Pernille Marie Thronsen ble bisatt i Vålerenga kirke onsdag.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt