Hopp til innhold

– Kan få en rask dødsdom i Kina

Politiet i Ungarn bekrefter at de ikke vet hvor den drapssiktede Zhao Fei befinner seg. Hvis han blir tatt i Kina kan det bli sett på som en pinlig politisk sak, og en dødsdom kan bli den raske løsningen, sier Amnesty.

Grafikk - Usikkert hvor drapssiktede er

Ungarsk politi bekrefter at de ikke vet hvor den mistenkte kineseren Zhao Fei befinner seg.

Foto: Ungarsk politi | Grafikk: NRK Grafikk/Øyvind Bye Skille

Mannen som er mistenkt for å ha drept Pernille Marie Thronsen, den kinesiske Zhao Fei, forlot landet kort tid etter at drapet skal ha funnet sted i Ungarns hovedstad Budapest.

Pernille Marie Thronsen sammen med hest

Pernille Marie Thronsen (21) ble funnet drept i Budapest søndag 29. august.

Foto: Privat

Les også: Pernilles eks-kjæreste har forlatt landet

Først på torsdag i forrige uke ble Zhao etterlyst internasjonalt gjennom Interpol. Da var det gått seks dager siden drapet.

Nå bekrefter politiet i Ungarn overfor NRK at de ikke vet hvor den drapssiktede mannen befinner seg.

De sier også at valget om å etterlyse ham internasjonalt blant annet ble gjort på bakgrunn av mangelen på spor.

– Grunnen til at vi sendte ut en internasjonal arrestordre er blant annet fordi vi ikke vet hvor den mistenkte befinner seg, men kanskje kan etterlysningen hjelpe oss å spore ham opp, sier talsmann Endre Kormos i Budapest-politiet til NRK.

Les også: – Rettssystemet i Ungarn er tungvint og gammeldags

Dermed kan det virke som ungarsk politi har lite å gå etter i jakten på den de mener kan være drapsmannen til 21 år gamle Pernille Marie Thronsen. Likevel forsikrer politiets talsmann at de gjør alt de kan for å oppklare saken.

Svart flagg utenfor ungdomsherberget i Budapest

Inne på dette herberget i Budapest ble Pernille Marie Thronsen funnet drept. Politiet har saumfart åstedet, men vet ikke hvor den mistenkte har tatt veien.

Foto: Peter Talos / Scanpix

– Politiet jobber fortsatt med like stor innsats og personale for å finne ut hvor den mistenkte befinner seg, sier Kormos.

Interessen for saken har derimot kjølnet noe hos ungarske medier. Likevel skriver noen av landets aviser om saken.

Avisa Bors spekulerer blant annet i hvor den siktet Zhao kan ha flyktet. Avisa nærmest utelukker at mannen kan ha flyktet til hjemlandet Kina på grunn av risikoen for å bli idømt dødsstraff for en så alvorlig forbrytelse som drap. En risiko som heller ikke Amnesty her i Norge utelukker.

– Pinlighet kan ende med rask dødsdom

Gerald Folkvord jobber som rådgiver i Amnesty Norge med fokus på tortur, og et av feltene han har jobbet mye med er dødsstraff i Kina. Han slår fast at drap er en forbrytelse som helt klart kvalifiserer til dødsstraff i landet som henretter flest i hele verden.

Les også: - Kina verdensmester i henrettelser
Les også: Færre land henretter

– Det er 68 forskjellige lovbrudd som kan ende med dødsstraff i Kina. Blant lovbruddene er drap, og dermed kan en rettsprosess i en slik sak som denne ende med dødsstraff i Kina, sier Folkvord.

Han mener det er vanskelig å si hvordan denne konkrete saken vil bli behandlet, men understreker at rettsvesenet i Kina ofte ikke opererer uavhengig og i stedet blir styrt av de politiske myndighetene med dårlig rettssikkerhet som resultat. Saker som involverer forholdet til andre land vil automatisk bli politiske, og myndighetene blander seg dermed inn i rettsprosessen.

Gerald Folkvord i Amnesty Norge

Gerald Folkvord i Amnesty forteller at en rettsprosess i Kina kan bli styrt av politiske hensyn.

Foto: NRK

En eventuell rettsprosess mot Zhao Fei i hjemlandet Kina kan dermed ende med en rask dødsdom etter politisk inngripen.

– Hvis kinesiske myndigheter mener dette blir en pinlighet for dem er det en fare for at det går veldig kjapt for seg, forteller Folkvord til NRK om saken der en kineser er siktet for drap i Ungarn og både lokale myndigheter og Norge har ønsket seg støtte til å oppklare saken.

Hva har det å si at Norge tar kontakt med Kina?

– Det er klart at forholdet til Norge og Ungarn er noe kinesiske myndigheter vil vurdere. Det blir dermed en del av diplomatiske og politiske vurderinger, men det er vanskelig å spå hvordan de vil vurdere akkurat denne saken, sier Folkvord.

Amnesty-rådgiveren tror ikke at kinesiske myndigheter vil beskytte sin egen borger hvis Zhao blir funnet i Kina. Noe de også har gitt uttrykk for til norsk presse ved å uttale at de vil hjelpe ungarsk politi, og at «mannen ikke kan forvente seg fritt leide hvis han rømmer til Kina».

Tillit til tross for lite nytt

Men før skjebnen til den drapssiktede kan avgjøres i Kina eller Ungarn må mannen finnes og pågripes. Å finne mannen i det store og omfangsrike landet Kina kan bli vanskelig, og har han rømt et annet sted blir letingen heller ikke enkel. Likevel har bistandsadvokaten for familien til den drepte Pernille Marie Thronsen full tillit til arbeidet som gjøres.

Karoline Henriksen

Bistandsadvokat Karoline Henriksen sier at familien har tillit til arbeidet som det ungarske politiet gjør.

Foto: Odd Iversen / NRK

– Vi har fremdeles full tillit til ungarsk politi, og til at de gjør alt de kan for å finne den mistenkte, sier bistandsadvokat Karoline Henriksen til NRK.

Torsdag i forrige uke opplyste ungarsk politi at Zhao Fei, som mistenkes for drapet på Pernille Marie Thronsen, forlot Ungarn med fly allerede lørdag 28. august. Det var dagen før den norske studenten ble funnet drept. Et tungt byråkrati gjorde at Fei ikke ble etterlyst internasjonalt før nær en uke etter at han forlot Ungarn.

– Ungarsk politi opererer innenfor en annet juridisk system enn vi er vant til. Men jeg er tilfreds med at politiet gjør det de kan, sa Henriksen til NRK.no da.

Det mener hun fremdeles, til tross at politiet ennå ikke vet hvor den drapsmistenkte befinner seg - flere dager etter at Zhao Fei ble etterlyst gjennom Interpol.

Blir dere ikke utålmodige?

– At politiet ikke går ut offentlig med informasjon de måtte ha, uroer oss ikke, sier Henriksen.