Hopp til innhold

- Vi ber om å unngå katastrofe

Over 70.000 mennesker er på flukt fra orkanen «Felix» i Honduras, og flere dødelige orkaner ventes.

Orkanen Felix

Innbyggerne i Nicaragua i Honduras frykter flom og skred etter orkanen Felix.

Foto: Guillermo Arias / AP

Orkanen Dean raste fra seg for kort tid siden, og man håper og tror at «Felix» - som nådde Nicaragua og Honduras tidligere i dag - ikke vil vokse seg sterkere igjen.

«Felix», som i går vokste til en kategori 5-orkan, traff den sentralamerikanske kysten med full styrke, før den ble nedgradert til en kategori 3-orkan, med en vindstyrke på 195 kilometer i timen sent i ettermiddag.

- Vi kan ikke hjelpe dem

Det er ennå ikke kjent hvor mange og hva slags skader «Felix» har påført, men det er sendt ut varsler om flom og leirskred i Nicaragua og Honduras.

- Mange hus har kollapset og tak er revet av, fortelles det fra byen Puerto Cabezas på kysten av Nicaragua. Dusinvis av fiskere er rapportert fanget ute på sjøen, uten at myndighetene har kunnet følge opp sos-meldingene.

- Det er ingen ting vi kan gjøre for dem.

Melding fra presidenten

- Situasjonen er alvorlig. Beskytt familiene deres, lød meldingen fra Nicaraguas president Daniel Ortega da «Felix» traff kysten. Tusenvis av mennesker hørte presidentens oppfordring og flyktet før stormen slo inn for fullt.

Og eksperter og myndigheter frykter fremdeles det verste - de har orkanen «Mitch» fra 1998 friskt i minne - en orkan som nærmest knuste området.

Tilfluktssted i Honduras - orkanen Felix truer

Tilfluktssted i Honduras - orkanen Felix truer.

Foto: YURI CORTEZ / AFP

Honduras venter

Honduras har fått det kraftige regnfallet fra «Felix», og gjør seg klare for stormens øye. Heldigvis har orkanen mistet en del av sin dødelige styrke. Man håper orkanen ikke vokser igjen.

Nord i landet har mange hamstret mat fra butikker og bensinstasjoner.

- Vi lytter til radioen og ber om at vi ikke må gjenoppleve en ny katastrofe som «Mitch», forteller en 52 år gammel lærerinne. Hun har stått i matkø utenfor det lokale supermarkedet i tre timer.

Dårlige hus i utsatte områder

Honduras og Nicaragua er blant de fattigste landene i Sentral-Amerika, og er svært sårbare for voldsomme naturkrefter: Mange hus er bygd av svakt materiale, og ofte ligger bebyggelsene i områder som lett kan rammes av flom eller skred.

«Felix» ble gradert til en kategori 5-orkan på søndag, da den ble oppjustert fra kategori 2 på rekordraske 15 timer. Når den nå treffer landene som en kategori 4-orkan, kan ødeleggelsene fra vind og regn bli katastrofale.

Mathamstring før orkanen Felix treffer Honduras

Mathamstring før orkanen Felix treffer Honduras.

Foto: YURI CORTEZ / AFP

30 kategori 5-orkaner

Bare 30 tidligere orkaner i atlanterhavet kan med sikkerhet sies å ha nådd kategori 5. Den første var i 1928, en orkan som fikk kallenavnet «Okeechobee» og etterlot seg en sti av død og ødeleggelse på Puerto Rico, Bahamas og Florida.

Blant orkanene som har nådd den høyeste kategorien er «Mitch», som i 1998 knuste det samme området som «Felix» nå herjer i. Da «Mitch» nådde kysten var den i kategori 1, men den sakte bevegelse og tunge regnfall forårsaket flom og store skred. Over 9000 mennesker døde, og like mange ble meldt savnet.

«Katrina»

For to år siden ble fire atlanterhavsorkaner regnet i kategori 5, blant annet «Katrina» - orkanen som drepte 1500 mennsker. Da «Katrina» traff kysten av USA var den nedjustert til kategori 3, med enorme ødeleggelseskrefter.

Og mer skal det bli, ifølge orkanforskere ved Universitetet i Colorado. De varsler at minst seks andre kraftige orkaner vil bygge seg opp i Atlanterhavet denne sesongen, og tre av dem vil bli svært kraftige.

Sesongen for de atlantiske orkanene varer fra juni til november.

De to første månedene var aktiviteten under gjennomsnitt, med bare to stormer og ingen orkaner. August på sin side lå over gjennomsnittet, med en orkan, nemlig «Dean», som vokste seg opp til kategori 5 før den dundret inn over Mellom-Amerika.

Orkanen Felix

Satelittbilde av orkanen Felix over Nicaragua.

Foto: HO / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt