- Vi overgir oss ikke

Islamistene i Somalia avviser regjeringens tilbud om amnesti og sier at de ikke vil overgi seg.

 

Global Hotel i Mogadishu
Foto: PETER DELARUE / AFP

– Hvis verden tror vi er døde, bør de vite at vi lever. Vi vil reise oss fra asken, sier islamistenes talsmann Abdirahim Ali Mudey til nyhetsbyrået Reuters.

Den somaliske regjeringen har gitt alle somaliske islamister tilbud om amnesti, men holder fast på at utenlandske krigere må regne med å bli stilt for retten.

Islamistene er i løpet av de to siste ukene drevet ut av byer og områder som de har hatt kontroll over det siste halvåret.

 Det er etiopiske styrker som etter oppfordring fra overgangsregjeringen i Somalia har stått for offensiven sammen styrker lojale til den FN-anerkjente overgangsregjeringen.

Blir to uker

Tidligere i dag ble to etiopiske soldater i et bakholdsangrep i byen Jilib. Angriperen ble drept samme dag, i likhet med to andre somaliere i byen, ifølge en anonym kilde i byen.

Ved grensen mellom Somalia og Kenya ble en kenyansk grensepost bombet av fire etiopiske helikoptre som bommet  på den somaliske byen Dhobley, tre kilometer unna grensen. Det er ikke kommet meldinger om skadede i feilangrepet.

Kenya har skjerpet kontrollen langs den 700 kilometer lange grensen.

- Vi ønsker ikke å være tilfluktssted for flyktninger som forsøker å destabilisere andre regjeringer i regionen, sa president Mwai Kibaki i dag.

Han hadde møte med sin somaliske kollega, president Abdullahi Yusuf Ahmed som hadde fløyet til Kenya.

Kibaki oppfordret Ahmed til å få i stand en dialog med islamistene, i et forsøk på å skape ro slik at Somalia kan fungere som et samfunn igjen.

Somalias president Abdullahi Yusuf Ahmed
Foto: Thomas Mukoya / REUTERS

Kenyansk politi har uttalt at de heller ikke vil slippe andre flyktninger over nå.

Fra før huser landet 160.000 somaliere som har flyktet under den 15 år lange kaos-tilstanden.

- Hvis vi skulle tillate nye strømmer, vil vi bare importere sikkerhetsproblemer, sier en høyere polititjenestemann i et distrikt nordøst i Kenya.

Kenyansk politi skal ha arrestert 18 personer som har tilknytning til de somaliske islamistene, som antas å ha bånd til Al Qaida.

Blir i to uker

Islamistene ble drevet fra sin siste skanse, havnebyen Kismayu, 1. nyttårsdag da etiopiske og somaliske soldater inntok byen.

Etiopias president Meles Zenawi  sa i går at de etiopiske soldatene blir stående i Somalia i minst to uker for å hjelpe overgangsregjeringens styrker med å skape ro.

- Det ville være uansvarlig å trekke seg ut av Somalia straks, og vi blir værende en kort stund for å sikre stabilitet.

Zenawi bad også verdenssamfunnet sørge for en fredsbevarende styrke.

Flyplassen i Mogadishu skal etter planen bli gjenåpnet for trafikk onsdag.

– Fra og med i morgen vil det bli tillatt å lande i Mogadishu, det gjelder alle slags fly med kommersielle eller humanitære formål, sa Ali Mohamed statsminister Gedi i går.

SISTE NYTT

Siste nytt