– Væpnede menn hindrer OSSE-observatører

KIEV/SIMFEROPOL (NRK): Gruppen med observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa blir stengt ute fra Krim-halvøya av væpnede menn, opplyser Polens forsvarsminister.

Uniformerte menn marsjerer i Kiev

Uniformerte menn, om trolig er russiske soldater, marsjerer nær den ukrainske landsbyen Perevalnoye utenfor Simferopol. En internasjonal delegasjon fra OSSE slipper ikke inn i området.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Ifølge en vestlig diplomat nyhetsbyrået AFP har snakket med er det to grupper med væpnede menn som hindrer observatørene å ta seg inn i konfliktområdet på Krim-halvøya i Ukraina.

– Det står fast, men de returnerer ikke. Personene som holder dem tilbake virker veldig profesjonelle, sier kilden.

Opplysningene bekreftes av Polens forsvarsminister Tomasz Siemoniak.

– Observatørene er blitt anholdt, de får ikke reise videre. De landet i Odessa og var på vei fra Odessa til Krim-halvøya i bil, men de ble anholdt av uidentifiserte menn i uniform, sier Siemoniak.

Situasjonen skal ha oppstått ved 12-tiden norsk tid.

De væpnede mennene skal ha forklart at de hadde ordrer om å ikke slippe inn gruppen, men de var ikke sikre på om det var OSSE-delegasjonen det var snakk om.

Norge deltar

Norge er ett av 18 land som er representert i observatørstyrken fra OSSE.

OSSE-styrken skal i første om gang oppholde seg i landet til 12. mars, og består av 35 representanter.

– Jeg håper at denne militære visitten vil bidra til å få trappet ned den spente situasjonen i Ukraina, sa OSSEs generalsekretær Lamberto Zannier da besøket ble kjent i går.

Lavrov kritisk

Det er den nye overgangsregjeringen i Ukraina som har bedt om tilstedeværelse fra OSSE den neste uka.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ville onsdag ikke ta stilling til nærværet av observatører på Krim.

– Myndighetene i Kiev og på Krim-halvøya må selv avgjøre om de vil invitere militære observatører. Det er ikke opp til Russland, sa Lavrov.

Hotell i Simferopol

Observatørene fra OSSE skal etter planen bo på dette hotellet i Simferopol, men foreløpig slipper de ikke inn i området.

Foto: Kristian Elster / NRK

I dag sa Lavrov at han mente Vestens inngripen i Ukraina gjennom OSSE og Nato ikke førte noe godt med seg for den spente situasjonen i landet.

Vil at Krim skal bli russisk

I dag vedtok regionalforsamlingen på Krim-halvøya enstemmig at området bør bli en del av Russland.

Tidligere har flere prorussiske politikere på Krim tatt til orde for at det må holdes en folkeavstemning for å avgjøre Krims status.

Dette var blant annet tema da Børge Brende møtte Ukrainas fungerende president Olekasandr Turtsjynov i dag. Turtsjynov mener vedtaket er illegitimt.

– De mener at en slik folkeavstemnig ikke har noen verdi. Krim er en del av Ukraina, sier Brende.

Det har i dag kommet motstridende meldinger om hvorvidt russiske soldater nå har forlatt Krim-halvøya.

– Det er ikke noe tegn til at Russland trekker seg tilbake på Krim, men det er heller ikke tegn til at de trekker seg lenger inn i de østlige områdene. Da blir det krig, sa presidenten til meg, sier Norges utenriksminister Børge Brende til NRK.

– Midlertidig tilbaketrekking

Det inntrykket bekreftes av Dmitrij Kozasjenko, basesjef på en av den Ukrainske marinens baser i Simferopol.

Til NRK sier Kozasjenko at han tror beleiringene av basene bare er midlertidig opphevet i forbindelse med OSSEs besøk.

– De har bare trukket seg tilbake fordi OSSE er her. Konflikten kommer til å fortsette, sier den ukrainske basesjefen til NRK.

Han viser til at ukrainere har opplevd kortvarige tilbaketrekninger de siste dagene, der russerne igjen omringet basene.

– Russerne har tidligere trukket seg tilbake fra baser for så å komme tilbake, sier Dmitrij Kozasjenko.

Nye sanksjoner

Samtidig som det nå kommer rapporter om at OSSE-observatørene hindres i å utføre arbeidet sitt, kom det på ny kritikk fra USA rettet mot begge parter i konflikten på Krim.

President Barack Obama har beordret sanksjoner mot alle personer og organer som er ansvarlig for å undergrave demokratiske institusjoner i landet.

Ifølge en talsmann i Obama-administrasjonen gjelder dette både for russiske og ukrainske tjenestemenner og andre enkeltpersoner, melder Reuters.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt