Hopp til innhold

– Vesten har gått foran med et dårlig eksempel ved å støtte opprørerne

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov refser Vesten for å ha støttet opprøret som avsatte Ukrainas president Janukovitsj.

Sergei Lavrov

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på vei inn for å møte sin spanske kollega Jose Manuel Garcia-Margallo i formiddag.

Foto: ANDREA COMAS / Reuters

Lavrov holdt for kort tid siden en pressekonferanse med sin spanske motpart i Madrid.

Lavrov sier at han ikke kan tilbakekalle soldater på Krim-halvøya. Lavrov hevder soldatene ikke er russiske.

Utenriksministeren mener at personellet ved den russiske svartehavsflåten er i sin ordinære posisjon, og at de øvrige styrkene som er i aksjon ikke er russiske.

– Har tatt over rakettforsvar

Samtidig som Lavrov møtte pressen kommer det meldinger om at russiske styrker skal ha tatt kontroll over en del av det ukrainske rakettforsvaret på Krim-halvøya.

En lokal talsmann ved forsvarsdepartementet i Ukraina skal ha opplyst dette til nyhetsbyrået AFP.

Kommandoposten som har base i Evpatoria, vest på Krim-halvøya, skal fremdeles være under ukrainsk kontroll.

Lavrov understreker at han ikke ønsker en full væpnet konflikt i regionen.

– Russland ønsker å unngå et blodbad i Ukraina, inkludert angrep på egne borgere.

– Dårlig eksempel

Den russiske utenriksministeren refset under pressekonferansen Vesten for å ha utelukkende støttet opposisjonen under uroen i Ukraina den siste tida.

– Vestlige land har satt et dårlig eksempel ved å støtte de ukrainske demonstrantene som tok over makten på ulovlig vis, sier Lavrov.

Lavrov mener avsettelsen av tidligere president Viktor Janukovitsj og dannelsen av en overgangsregjering er grunnlovsstridig.

På spørsmål om Russlands holdning til å la internasjonale observatører slippe inn på Krim-halvøya, svarte Lavrov.

– Myndighetene i Kiev og på Krim-halvøya må selv avgjøre om de vil invitere militære observatører. Det er ikke opp til Russland.

Til Paris

Senere i dag møter Lavrov USAs utenriksminister John Kerry i Paris. En Kerry som i går lovet de nye ukrainske myndighetene1 milliard dollar i lånegarantier og en Kerry som har stått i fremste rekke når fordømmelsene har haglet.

Kerrys sjef og USAs president Barack Obama hadde i går en timelang samtale med Tysklands forbundskansler Angela Merkel der de to drøftet et forslag han har lagt fram for Russlands president Vladimir Putin, og som kan gi Russland en utvei fra krisen.

Forslaget innebærer at Russland trekker sine styrker ut av Krim-halvøya og åpner for at internasjonale observatører passer på at rettighetene til de russisktalende i Ukraina blir respektert.

SISTE NYTT

Siste nytt