NRK Meny
Normal

- Polen vil forbli like stabilt

Polen-ekspert Bjørn Cato Funnemark tror at man i etterkant av den tragiske flyulykken i Russland kommer til å oppleve stor konsensus i polsk politikk i tiden framover.

Folk samlet seg utenfor presidentpalasset i Warsawa

Folk samlet seg i sorg utenfor presidentpalasset i Warsawa lørdag.

Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP

En mann signerte minneprotokollen som er lagt ut ved presidentpalasset i Warsawa.

En mann signerte minneprotokollen som er lagt ut ved presidentpalasset i Warsawa, ved siden av et bilde av president Lech Kaczynski og hans kone Maria, som begge omkom i flystyrten.

Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP

– Den umiddelbare effekten vil bli at ulykken vil virke mer samlende. Jeg tror vi vil komme til å se en veldig dempet valgkamp som blir preget at stor konsensus. Sånn sett kunne man nesten hatt valget i dag, sier han.

Polens president Lech Kaczynski, hans kone og en rekke politikere, militære og andre betydningsfulle personer fra polsk samfunnsliv omkom da flyet de satt i styrtet under landing ved Smolensk vest i Russland lørdag morgen.

De var på vei til Russland for å markere Katyn-massakren, der 22.000 polske soldater ble drept av sovjetiske tropper etter at de hadde havnet i krigsfangenskap etter den sovjetiske innmarsjen i Øst-Polen for 70 år siden.

Blir stor politisk enighet

Polen vil holde et ekstraordinært presidentvalg for å velge en etterfølger etter Lech Kaczynski.

Ifølge Polens grunnlov må nyvalget utlyses innen to uker, og valget må gjennomføres innen to måneder etter utlysningen.

Presidenten i nasjonalforsamlingens underhus, Bronislaw Komorowski, overtar som Polens president

Presidenten i nasjonalforsamlingens underhus, Bronislaw Komorowski, overtar som Polens president fram til presidentvalget.

Foto: Czarek Sokolowski / AP

Presidenten i nasjonalforsamlingens underhus, Bronislaw Komorowski, overtar som fungerende president fram til valget, og han erklærte lørdag ettermiddag én ukes landesorg i Polen.

– Vi er samlet i vår landesorg, det finnes ikke lenger noe venstre og høyre, sa Komorowski lørdag.

Funnemark tror den umiddelbare effekten av ulykken vil bli svært lite politisk uenighet i Polen over en lengre periode.

– Polen vil bli like stabilt som før ulykken. Det vil trolig bli mer konsensus i innenrikspolitikken, og noe mer i utenrikspolitikken, med mer satsing på EU og en forsoningspolitikk overfor Tyskland.

– Ingen endring mellom Russland og Polen

Funnemark tror imidlertid at ulykken ikke vil påvirke forholdet mellom Russland og Polen i negativ forstand.

– Russland ga i fjor signaler om at de ønsket et bedre forhold til Polen, noe den polske regjeringen reagerte positivt på. Jeg tror ikke forholdet mellom de to landene vil endre seg, sier han.

Funnemark sier at Russland er tjent med å vise et bedre image og få et bedre forhold til Polen, men forholdet mellom de to landene var allerede på riktig vei.

– Vekke sympati

Jakub Godzimirski

Jakub M. Godzimirski.

Foto: NUPI

Seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) sier det er mulig at forholdet mellom Russland og Polen vil bli bedre som følge av ulykken.

– Det er mulig at dette vil vekke mer sympati for Polen i Russland. Så paradoksalt nok kan ulykken få noen positive konsekvenser, sier Godzimirski til NTB.

– Var nok ikke sitt ansvar bevisst

Selv om det er kort tid etter den tragiske ulykken, er Funnemark betenkt med hensyn til hvordan den polske delegasjonen organiserte sin reise for å markere Katyn-massakren i Russland.

Han betegner det nærmest som uansvarlig at så mange personer i så fremtredende stillinger reiste med samme fly.

– Jeg tror ikke de var sitt ansvar bevisst. De burde nok heller sett på om de kunne delt delegasjonen, slik at ikke alle reiste sammen. Det er vanskelig å komme med kritikk nå, men det må være noe galt med rutinene, sier Funnemark.

Et bilde av Polens president Lech Kaczynski og hans kone Maria, som begge omkom i ulykken i Smolensk

Et bilde av Polens president Lech Kaczynski og hans kone Maria, som begge omkom i flyulykken i Smolensk i Russland.

Foto: KACPER PEMPEL / REUTERS
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt