Den polske menigheten samlet i sorg

I St.Olavs domkirke i Oslo ble det i kveld holdt gudstjeneste hvor den polske menigheten minnes de døde i flyulykken der Polens president og store deler av landets øvrige ledelse omkom.

Messen startet klokken 19:30 i St. Olavs kirke. Biskop Bernt Eidsvig sier det vil bli holdt et offisielt rekviem til uken.

Ber for det polske folk

Kirken var fullsatt og utenriksminster Jonas Gahr Støre (Ap) deltok på gudstjenesten sammen med Polens ambassadør, Wojciech Kolanczyk og omlag 200 polakker.

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) deltok på gudstjenesten sammen med Polens ambassadør til Norge, Wojciech Kolanczyk.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Dette er en dag som har rammet vår allierte og vår partner, Polen. Det er titusener av polakker i Norge som i dag er i sjokk. Det er tid for å markere nærheten og vennskapet vi har til Polen, i ydmykhet og medfølelse med det polske folk, sier Støre til NRK.

Han sa til innledning i gudstjenesten at Norge står sammen med det polske folk i sorgen i dag

– I dagens Europa står vi hverandre brast i tragediens stund. En hel verden sender sine ønsker om medfølelse og solidaritet. Jeg vil på vegne av det norske folk sende en varm hilsen til alle polakker i Norge. Uten dere ville dette landet ikke sett ut som det gjør. Dere gir store bidrag til vår kultur og vår velferd, sa Støre.

– På en dag som denne er deres sorg vår. Vi tenker på dere, og vi ber for dere, fortsatte utenriksministeren.

Deretter leste den polse presten, fader Marek, opp navnene på de omkomne etter flystyrten.

NETT-TV: Jonas Gahr Støre hilste polakker i sorg

Video Polsk messe i St. Olavs kirke i Oslo

Flere hundre var samlet sammen med utenriksministeren og Polens ambassadør i St. Olavs kirke i Oslo, lørdag kveld.

- Det er et sjokk

Mange polakker kom for å be for de døde, og for å være sammen med andre landsmenn.

Damian og Monika Kaiser

Damian og Monika Kaiser kom for å være sammen og be med andre polakker i sorgen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Det som har skjedd er et stort sjokk. Det er godt å komme sammen her for å be, sier Damian Kaiser til NRK.

Han har bodd i oslo i to år og jobber som bussjåfør. Sammen med sin kone, Monika Kaiser deltok han på gudstjenesten sammen med en stor del av den polske katolske menigheten i Oslo.

– Dette er en stor tragedie for alle polakker. Det er vanskelig å være så langt hjemmefra på en dag som denne. Derfor kommer vi for å være sammen med andre landsmenn i sorgen, sier Monika Kaiser.

St. Olavs kirke

En fullsatt St. Olavs katolske domkirke i Oslo under minnegudstjeneste etter flyulykken i Russland.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Håp i hjertet

Agniescka og Bogdan Bialon deltok også på messen. De sier det er vanskelig å være polsk i Norge i dag.

– Vi har fulgt med på nyheter og på internett i hele dag. Det er vanskelig å ikke være sammen med familie og venner hjemme i Polen på denne dagen, sier Agniescka Bialon.

– Vi har kommet hit til kirken for å være sammen med andre polakker. Det hjelper å ikke være alene i sorgen, sier Bogdan.

Presten for den polske menigheten i Oslo, fader Marek, snakket til menigheten om tragedien som skjedde i dag. Han kom med trøstende ord om at Gud er med i sorgen, og de som omkom i flyulykken er kommet til et bedre sted.

– Ordene gav meg trøst. Vi tror faktisk at de døde er kommet til himmelen, og selv om det er vanskelig å forstå, kjenner vi håp i hjertene våre nå, forteller Bogdan Balon.

Minnegudstjeneste i St. Olavs kirke

St. Olavs kirke i Oslo klargjøres til gudstjeneste.

Foto: Hans Erik Weiby/NRK

– Uendelig hjelpesløshet

– Polakker i Norge er preget av enorm sorg og uendelig hjelpeløshet, sier Margareta Tumidajewicz som er rådgiver for innvandrersjelesorgen i Oslo katolske bispedømme.

LES: - Mister sin elite for andre gang

– Dette er en ufattelig tragedie, sier Tumidajewicz om flystyrten i Russland der Polens president, hans kone og store deler av landets øvrige maktelite omkom.

– Dette er et voldsomt sjokk og polakker i Norge er preget av enorm sorg. Det er mye hjelpeløshet og mange tårer, sier Tumidajewicz.

LES: Polens president er funnet omkommet

LES: Skulle minnes omstridt massakre

Offisielt rekviem om en uke

– Det blir et offisielt rekviem på et senere tidspunkt, muligens en uke fram i tid, sier den katolske biskopen Bernt Eidsvig til NTB.

Biskop Eidsvig på polsk minnegudstjeneste

Den katolske biskopen Bernt Eidsvig deltok på den polske minnegudsjenesten.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Eidsvåg, som er den katolske kirkens øverste leder i Norge, sier han ber for alle polske borgere og deler deres sorg etter flystyrten i Russland.

Han ga uttrykk for sin kondolanse på vegne av seg selv og alle katolikker i Norge til den polske ambassaden i formiddag.

– Vi sørger med Polen og alle polakker, sier Eidsvig.

LES: – En nasjonal tragedie for Polen

– Nasjonal tragedie

Den polske presidenten og hans følge var på vei til en minnemarkering for de polske offiserene som ble skutt av russerne i Katynskogen under andre verdenskrig da flyet styrtet.

– Ulykken som rammet den polske presidenten og ledende personer i den polske staten, er en nasjonal tragedie for Polen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Ulykken får en tilleggsdimensjon når flere av passasjerene om bord i flyet var familier til dem som ble drept i 1940, sier utenriksministeren til NTB.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger