Polens ambassadør er sjokkert

- En av de største katastrofene i nyere polsk historie, sier Polens ambassadør Wojciech Kolanczyk.

Video Ambassadøren sterkt preget

VIDEO: Dette er en av de største tragediene i moderne polsk historie, sier ambassadør Wojciech Kolanczyk.

Polens president Lech Kaczynski var om bord i et fly som krasjet ved Smolensk airport i Russland

Polens president Lech Kaczynski omkom i flystyrten i Russland, bekrefter polske og russiske tjenestemenn.

Foto: INTS KALNINS/ Scanpix / REUTERS
Flystyrt i Russland - Polens president var om bord

Piloten ble rådet til å lande i Minsk, men bestemte seg likevel for å lande i Smolensk, sier Andrej Jevsejenkov, talsmann for de lokale myndighetene i Smolensk.

Foto: FOTO: TVP
Polens president omkom i flystyrt

Sørgende legger ned blomster og tenner lys utenfor presidentpalasset i Warszawa.

Foto: Czarek Sokolowski / AP

Polens ambassadør i Norge er sterkt preget av flyulykken i Smolensk i Russland lørdag morgen , der president Lech Kaczynski (60) og en lang rekke høytstående politikere og tjenestemenn mistet livet.

- Jeg er sjokkert, dette er en av de største tragediene i moderne polsk historie, sier ambassadør Wojciech Kolanczyk til NRK.

- Vi vil legge ut en kondolanseprotokoll i ambassaden der de som ønsker det kan skrive sine navn. Vi vil også forsøke å avholde en minnemesse, men tidspunktet er ikke bestemt, trolig blir det neste søndag, sier ambassadøren.

- Det som er mest smertefullt nå er at blant presidentens gjester var medlemmer av familiene til noen av de som mistet livet i Katyn-massakren, sier en sterkt berørt Kolanczyk.

Minst 97 mennesker mistet livet i flystyrten lørdag morgen.

Drapene i Katyn

President Kaczynski skulle til Russland for å delta i en seremoni til minne om 22.000 polske offiserer og soldater som ble likvidert av sovjetiske sikkerhetsstyrker under andre verdenskrig.

Drapene skjedde i 1940 i Katyn, som ligger i nærheten av Smolensk. Flyet, som fraktet en betydelig del av den polske makteliten, kom fra Warszawa.

I tillegg til Kaczynski, forsvarssjef Franciszek Gagor og sentralbanksjef Slawomir Skrzypek, var også presidentens kone Maria, flere folkevalgte og en statssekretær i utenriksdepartementet om bord. Dessuten etterlatte etter de polske offiserene som ble drept i 1940.

Ekstraordinært valg

Ifølge NTB opplyser den polske regjeringen at Polen vil holde et ekstraordinært presidentvalg for å velge en etterfølger etter Lech Kaczynski.

- I samsvar med grunnloven vil vi utlyse nyvalg til presidentembetet, sier regjeringens pressetalsmann Pawel Gras.

Presidenten i nasjonalforsamlingens underhus, Bronislaw Komorowski, overtar som fungerende president fram til valget, sier Gras.

Ifølge Polens grunnlov må nyvalget utlyses innen to uker, og valget må gjennomføres innen to måneder etter utlysningen.

Putin leder gransking

Flyet styrtet like i nærheten av flyplassen i Smolensk. Lokale myndigheter i byen mener feil begått av pilotene var årsaken til ulykken. Det var tykk tåke i området da ulykken skjedde.

Piloten ble rådet til å lande i Minsk, men bestemte seg likevel for å lande i Smolensk, sier Andrej Jevsejenkov, talsmann for de lokale myndighetene i Smolensk.

Russlands president Dmitrij Medvedev erklærte at statsminister Vladimir Putin egenhendig skal lede kommisjonen som skal etterforske ulykken.

Ulykkesstedet i Smolensk i Russland

Ulykkesstedet i Smolensk i Russland.

Foto: Google maps

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt