Hopp til innhold

- Libya vil forhandle med vesten

En libysk regjeringstalsmann sier landet er villige til å diskutere en politisk løsning på den politiske krisen, og at folket kan bestemme om Muammar al-Gaddafi skal gå av eller ikke.

Mussa Ibrahim

Den libyske regjeringstalsmannen Mussa Ibrahim sier landet vil at libyerne selv skal bestemme om Gaddafi skal fortsette eller gå av.

Foto: STR / Reuters

Mussa Ibrahim sier landet er klar til å holde valg, folkeavstemning eller gjennomføre andre politiske reformer det måtte komme krav om.

- Vi kan ha et hvilket som helst politisk system og gjennomføre forandringer som kreves, men lederen må lede dette arbeidet, sa han.

- Hvem er dere som vil bestemme hva Libya skal gjøre? Hvorfor kan ikke vesten si: vi vil at det libyske folk skal bestemme om den libyske lederen skal gå eller bli sittende, og bestemme hva slags politisk system landet skal ha, spurte Ibrahim.

- Ingen kan komme til LIbya og si: dere må kvitte dere med lederen deres, deres politiske systemet og ideologi, fortsatte han.

Ibrahim beklaget at Italia i dag har anerkjent opprørsrådet som Libyas rettmessige makthavere.

Gaddafi hilste tilhengerne

Libysk statlig fjernsyn viste mandag Gaddafi mens han hilste tilhengere utenfor sitt tungt befestede kontor- og boligkompleks i Tripoli.

Gaddafi vinket til sine tilhengere gjennom den åpne takluka i en jeep mens hans livvakter prøvde å holde begeistrede tilhengere på avstand.

En tikker på skjermen beskrev situasjonen: Vår bror lederen blant sine tilhengere. Opptredenen fant sted mens en av hans utsendinger reiste rundt i Sør-Europa for å forsøke å overbevise det internasjonale samfunnet om at en våpenhvile er mulig.

Libysk utsending i Sør-Europa

I dag sa statsministeren på Malta, Lawrence Gonzi at hele Gaddafis familie må gi fra seg makten, da han møtte den libyske viseutenriksministeren Abdelati Obeidi.

Obeidi kom til Malta etter å ha besøkt Hellas og Tyrkia.

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.