NRK Meny
Normal

- Lær dere engelsk

- Aboriginerne må gjøre som italienerne og grekerne, nemlig å lære seg engelsk.

Aboriginske barn

- Aboriginske barn står i fare for å havne i økonomisk uføre dersom de ikke lærer seg engelsk, mener den australske ministeren for urinnvånere.

Foto: TORSTEN BLACKWOOD / AFP

Den kontroversielle uttalelsen kommer fra Australias minister for urinnvånere, Mal Brough.

Han sier at, dersom aboriginske barn skal unngå å bli fanget av fattigdom og dårlige økonomiske kår, bør de tvinges til å lære seg engelsk. 

De fleste av dem snakker ikke det grann engelsk

Mal Brough, Australias minister for urinnvånere / The Australian

Markering søndag

- Ved siden av å lære seg engelsk og bli flinkere til å møte opp på skolen, må de også lære seg matematikk. På den måten klarer de å skaffe seg arbeid og bli økonomisk uavhengige, sier Brough ifølge avisa The Australian.

- De fleste av dem (aboroginske barn red. anm.) snakker ikke det grann engelsk. Hva slags sjanse i livet gir det dem i livet, sier han.

Uttalelsen kom i dag i forbindelse med markeringen av at det er 40 år siden aboriginerne kunne bli medregnet i folketallet.

Før 1967 ble de ikke regnet som fullverdige innbyggere.

Markeringen finner sted over hele landet søndag.

Nekter å si unnskyld

Nå forbereder også John Howard-regjeringen en lov som skal fryse trygdeutbetalingene til aboriginske foreldre som ikke får ungene på skolen.

Ikke siden OL i Sydney i 2000 har temaet omkring den stjålne generasjonen vært diskutert i internasjonal presse. Den stjålne generasjonen dreier seg om barn, fra 1915 til 1969, som systematisk ble tatt ut av sine familier og plassert inn i hvite familier, for å tilpasse dem det hvite samfunnet.

Det var regjeringen, i hovedsak gjennom landets kirker, som stod bak dette.

I dag har alle delstatene gått ut og offisielt beklaget og bedt om unnskyldning for dette.

Regjeringen til John Howard nekter fortsatt å innrømme at den australske stat har skyld i dette, og vil ikke be om unnskyldning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt