- Kvinner må bestemme over eget liv

– Det er uakseptabelt at kvinner ikke bestemmer over egen seksualitet og helse, sa kronprinsesse Mette-Marit i på aids-møtet i Toronto i kveld.

 

Kronprinsesse Mette-Marit taler til aidsmøte i Toronto
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

– Det er uakseptabelt at unge jenter er seks ganger mer sårbare enn jevnaldrende gutter. Det er uakseptabelt at kvinner blir gjort sårbare gjennom seksuelt misbruk, vold i hjemmet eller skadelige, kulturelle tradisjoner. Det er uakseptabelt at kvinner ikke bestemmer over sin egen seksualitet og helse, sa kronprinsessen i sitt sluttinnlegg på møtet om kvinner og aids som ble holdt i Toronto i dag.

- Hivpositive kvinner må delta 

Spesialmøtet ble holdt for å diskutere kvinners utsatte stilling i forhold til hiv og aids, og det var en engasjert kronprinsesse som holdt sluttinnlegg søndag.

I sin tale la hun vekt på at det er viktig å la hivpositive kvinner delta i diskusjonene rundt kampen mot aids.

– Hivpositive kvinner vet hva som gjorde dem sårbare for hiv. De vet hvilke strukturer og tradisjoner som må forandres for å beskytte fremtidige generasjoner, sa hun.

Stormønstring mot AIDS

Møtet er en del av den enorme konferansen Aids 2006 som arrangeres i Toronto i Canada, og som har samlet over 20.000 deltakere fra hele verden.

Fram til fredag skal de diskutere forskningen på en vaksine mot hiv, arbeidet med å skaffe bedre medisiner for alle smittede og de sosiale aspektene rundt hiv og aids.

I konferansens ledelse sitter tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett. Han har vært med på å legge opp det omfattende programmet og tatt del i oppkjøringen til konferansen, som arrangeres av International AIDS Society (IAS).

På de 25 årene sykdommen har vært kjent, har 25 millioner mennesker dødd av aids. Epidemien har rammet fattige land spesielt hardt. 40 millioner mennesker lever i dag med hiv.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt