- Jeg har feilet i Irak

President George W. Bush erkjenner nå at det er begått feil i Irak, og at ansvaret for dette ligger hos ham selv.

George W. Bush i sin direkte Irak-tale
Foto: - / AFP

Det sa han i talen fra Det hvite hus i natt norsk tid, hvor han la frem sin nye plan for krigen i Irak.

– Ansvaret for de feil som måtte være begått i Irak, hviler hos meg, sa Bush.

Han medga videre at situasjonen i Irak er kaotisk, snart fire år etter at USA invaderte landet.

– Situasjonen i Irak er uakseptabel for det amerikanske folk og den er uakseptabel for meg, sa Bush.

 

 

Flere soldater

Bush kom med bekreftelsen om at han vil sende 21.500 nye amerikanske soldater til Irak, og mener det var et feilgrep å ikke sende dem tidligere.

Nå er det 132.000 amerikanske soldater i Irak, dette skal økes til 153.500.

 

 

For å finansiere de nye styrkene vil presidenten be Kongressen om en ekstrabevilgning på rundt 36 milliarder kroner.

Gjenoppbygging

Man skal også bli mer aktive i arbeidet med å gjenoppbygge landet. Til å lede dette arbeidet vil det bli utnevnt en gjenoppbyggingskoordinator for Bagdad, opplyste presidenten. 

Irak selv skal overta ansvaret for sikkerheten i landet innen november. USA forventer at tre irakiske brigader kommer på plass for å bedre sikkerheten i hovedstaden.

Det kreves også at den irakiske regjeringen utformer en gjenoppbyggingsplan, og bruker 64 milliarder på å gjenreise det herjede landet.

Planen skal gi flere jobber. Den amerikanske presidenten forventer at regjeringen settter av 64 milliarder kroner til dette.

Det kreves også at regjeringen skal gjennomføre politiske reformer og sørge for en lovgivning som gir bedre fordeling av oljeinntektene.

Sunniene inn igjen

Bush krever også at de sjiamuslimskdominerte makthaverne slipper sunniarabere mer inn i forvaltningen, og at de minsker forfølgelsen av tidligere medlemmer av Saddam Husseins Baath-parti - noe som er et paradoks i og med det var USA under invasjonen som vraket alt av det som kunne smake av Saddam-epoken.

For å bringe sunniene inn igjen i maktvarmen og det politiske liv, sier Bush at det må holdes nye provinsvalg.

Baker-kommisjonens råd om å søke bistand hos Syria og Iran for å få slutt på det væpnede opprøret i Irak, hoppet Bush glatt over. I stedet lovet han å øke presset på de to landene, som han mener støtter opprørere og terrorister.

Raketter

Av de 21.500 nye soldatene skal fem brigader settes inn i Bagdad, mens 4.000 marineinfanterister skal sendes til den urolige Anbar-provinsen. Der står sunniarabiske og utenlandske Al Qaida-opprørere sterkt.

Bush opplyste også at USA kommer til å utstasjonere Patriot-raketter i Midtøsten, i det han kaller et forsøk på å stabilisere regionen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt