Hopp til innhold

- Jeg er fortsatt en underdog

Barack Obama vil ikke ha favorittstemplet på seg, og fremstiller seg fortsatt som underdog'en  på demokratisk side.

Barack Obama på pressekonferanse etter Supertirsdag
Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Obama klistret derfor stempelet på Hillary på sin pressekonferanse i ettermiddag, etter at USA hadde våknet opp igjen etter den største nominasjonsvalgdagen i amerikansk historie.

- Det er fortsatt Clinton som har den største organisasjonen og som er best kjent blant folk. De kjenner henne gjennom to valgkamper og mange år fra Det hvite hus, sa Obama.

Men Obama vant flere delstater enn Clinton under nattens valg. Selv om hun på sin side tok hjem flere delegater ved å vinne de folkerike og derav delegattunge statene.

Pressefolkene lurte derfor om resonementet om underdog stemte helt.

 

- Vi er litt mindre underdog enn for to uker siden.  Nå er vi en liten underdog, sa han med et svakt innrømmende smil.

For det er bedre å være underdog og lede an for endring, enn å være favoritt og blir regnet som "en av dem".

Får nye velgere inn

Obmama mener hans styrke og fordel er at han bringer inn nye velgere - folk som normalt ikke ville ha stemt eller deltatt.

Rundt 10 millioner demokrater stemte i gårsdagens nominasjonsvalg, og 6 millioner republikanere.

Analyser av valgresultatene viser at spesielt unge mennesker med høyere utdanning tiltrekkes av Obama.

Men fortsatt har Clinton et bedre tak på demokratiske kjernevelgere, spesielt kvinner. Flertallet av amerikanske kvinner stemmer demokratisk. Og fortsatt dominerer Clinton stemmesedlene til velgere med latin-amerikansk bakgrunn og til de som mener økonomi er det viktigste spørsmålet i valget.

- Det er ikke noen tvil om at Clinton har god "standing". Men folk vil oppdage at jeg vil sloss for alle, fremholdt han.

Fikser McCain best

Obama er overbevist om at han vil være en bedre match mot senator John McCain, som er erklært som etablert storfavoritt av alle aviser og analytikere.

- Jeg kan få Hilliary Clintons velgere til å stemme på meg, men hun vil ikke klare å få stemmen til de nye jeg får med meg, sa han.

- Jeg kan i et presidentvalg vinne i statene New York, California eller New Jersey - som Clinton tok i natt. Jeg vil også ha bedre mulighet til å tiltrekke meg uavhengige velgere og moderate republikanere, de som liker McCain, var hans påstand.

- Superdelegatene må tenke

Problemet for Obama så langt er at Hillary Clinton har sikret seg lang flere delegater - og ikke minst superdelegater - som er de som til slutt avgjør valget på partiets landsmøte.

- Superdelegatene må tenke over hvordan de ønsker å stemme i forhold til hva folket de representerer, har stemt, sa Ombama.

Superdelegater er tidligere presidenter, senatorer, kongressrepresentanter og andre med høyt tillitsverv. Disse er ikke bundet til valgresultatet i delstaten, men står fritt.

- Superdelegatene må også tenke over hvem som matcher John McCain best, mente han.

- De må velge hvem som kan konkurrere med McCain om de uavhengige velgere, hvem som utgjør en forskjell på spørsmålet om Irak-krigen, hvem som best kan konkurrere om å rydde opp i Washington.

- Det er de vi velgerne vi må sloss for i et valg, og der tror jeg Clinton har et problem, sa Obama.

Men snakke stygt om sin rival ønsket han ikke - og holdt den pene tonen fra siste debatten.

Han lovet også at det kommer flere debatter mot rivalen.

- Vi har hatt 18 så langt og det er langt flere enn siste nominasjonsvalg - men vi forsøker å få til flere. Avveiningen at det går utover tiden vi har å møte velgere. Men ja, det blir flere debatter, erklærte han.

Obmaa startet pressekonferanse med å kondolere familiene til de som er rammet av tornadoen.

Før han la til at det første han skal gjøre er å stemme i Kongressen  på den økonomiske tiltakspakken som også han mener er svært nødvendig for berge den amerikanske økonomien. 

SISTE NYTT

Siste nytt