NRK Meny
Normal

- Israels groveste brudd

Israels behandling av palestinere i byen Hebron er noen av statens groveste menneskerettighetsbrudd.

Israelske soldater i Hebron.
Foto: MUSA AL-SHAER / AFP

HØR SAKEN HER: Palestinere fordrevet fra Hebron.

Det hevder to israelske menneskerettighetsorganisasjoner som i dag gir ut en rapport om forholdene i den palestinske byen.

Ekstern lenke: Rapport om forholdene i Hebron.

- Denne offisielle politikken med å lage buffersoner rundt bosettinger som er forbudt for palestinere, har gjennom intifada-årene tvunget palestinere ut av sine hjem og butikker, sier Sarit Michali i den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B`tselem.

Spøkelsesby

Sammen med Foreningen for borgerrettigheter i Israel gir de i dag ut en rapport om forholdene og forandringene som har skjedd i Hebron. I dag er gamlebyen en spøkelsesby med noen få palestinke familier som fortsatt holder ut og mellom 500 og 800 nybyggere.

Byen ligger på den okkuperte Vestbredden og er, bortsett fra Jerusalem, det eneste stedet hvor nybyggere har slått seg til i bykjernene. Det bor omlag 150.000 palestinere i byen.

Gradvis skille

I 1994 drepte nybyggeren Baruch Goldstein 29 muslimer og såret over 100 da han gikk amok med et maskingevær i Ibrahim-moskeen.

Da begynte den israelske hæren gradvis å gjennomfør sin politikk med å skille israelere og palestinere. Særlig etter at den andre intifadaen startet i år 2000 ble det svært vanskelig å være palestiner i gamlebyen.

Tomme hus og butikker

Ifølge den nye rapporten er 1014 husstander nå tomme og 1829 butikker stengt. Noen er stengt på ordre fra den israelske hæren, mens andre har måttet flytte fordi livet har blitt umulig for dem.

I tillegg til problemene med den israelske hæren utsettes palestinere her for vold fra nybyggere. Sarit Michali i B`tselem mener den israelske staten må innse at situasjonen er uholdbar.

- Israel har selv innrømmet at de ikke kan sikre nybyggerne uten å påføre palestinerne utrolig strenge begrensninger. Derfor må de evakuere nybyggerne tilbake til Israel, sier Michali.

Hennes organisasjon vil i dag legge rapporten fram for Israels folkevalgte i Knesset.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt