Amerikansk journalist sier han har 20.000 Snowden-dokumenter

En amerikansk journalist basert i Brasil sier at han har 20.000 dokumenter fra den spionsiktede varsleren Edward Snowden.

Faksimile av Snowdens papirer

Faksimile av flyktningedokumentene som Edvard Snowden fikk i Russland 1. august.

Foto: Maxim Shemetov / Reuters

Glenn Greenwald

Glenn Greenwald

Foto: Silvia Izquierdo / Ap

Det er Guardians Brasil-baserte reporter Glenn Greenwald som tirsdag sier at han har mottatt nesten 20.000 hemmeligstemplede dokumenter fra Snowden.

Greenwald kom med opplysningene da han vitnet for utenrikskomiteen i det brasilianske parlamentet.

– Jeg vet ikke eksakt hvor mange, men det dreier seg om 15.000-20.000 dokumenter. Veldig, veldig omfattende og veldig lange, svarte han på spørsmål fra senatsmedlemmer.

Glenn Greenwald var den første journalisten som kom med avsløringer basert på materiale fra Snowdens lekkasjer i juli, skriver nyhetsbyrået AFP.

Det er nettopp Guardian, sammen med amerikanske Washington Post, som har kommet med de store avsløringene basert på Snowdens lekkasjer.

– Sakene vi har publisert, utgjør bare en liten del av dokumentene. Det vil absolutt bli flere avsløringer om spionaktivitetene til amerikanske myndigheter og deres allierte, sa Greenwald.

Han lovet også avsløringer om USAs overvåking i Brasil og andre latinamerikanske land.

Vitnet i parlamentet

Greenwald, som har vært den sentrale journalisten i Snowden-saken, bor mesteparten av tiden i Rio de Janeiro.

Han var innkalt til høring i utenrikskomiteen fordi brasilianske myndigheter har reagert på avsløringene om amerikansk spionasje.

Senest mandag uttrykte utenriksministrene til den latinamerikanske handelsblokken Mercosur sin indignasjon over spionasjen til FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

SISTE NYTT

Siste nytt