NRK Meny
Normal

Snowden får bli i Russland i ett år

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax har varsleren Edward Snowden fått innvilget asyl i Russland for ett år.

Edward Snowden

Snowden skal ha dokumenter som gjør at han kan reise fra Sheremetyevo-flyplassen.

Foto: The Guardian / Reuters

Det er Snowdens russiske advokat Anatolij Kutsjerena som opplyser dette til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

– Jeg har akkurat overlevert ham dokumenter fra det russiske innvandringsverket. Dokumentene gjør at han kan reise fra flyplassen og er innvilget midlertidig asyl i Russland for ett år, sa Kutsjerena, som har bistått Snowden overfor russiske myndigheter.

Dokumentet tillot Snowden å bevege seg fra transittområdet på Sjeremetjevo internasjonale lufthavn til formelt russisk territorium.

Den amerikanske tidligere etterretningsagenten har oppholdt seg på Sjeremetjevo-flyplassen i over en måned. Snowden kom til Moskva med fly fra Hongkong den 23. juni. 16. juli ble søknaden om midlertidig asyl i Russland overlevert til russiske myndigheter.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Forlot flyplassen i ettermiddag

Ifølge Kutsjerena har Snowden allerede forlatt flyplassen og er på et trygt sted som ikke vil bli røpet.

– Jeg har akkurat tatt farvel med ham. Han har reist til et trygt sted, sa Kutsjerena i et intervju med den russiske fjernsynskanalen Russland 24.

Han viste frem kopi av et dokument hvor det stod «Snowdon Edward Joseph» ved siden av sort-hvitt passbilde. Papiret er datert med utstedelsesdato 31. juli 2013 og utløpsdato 31. juli 2014.

Ifølge en tjenestemann ved flyplassen forlot Snowden transittområdet rundt klokken 15.30 lokal tid (13.30 norsk tid).

– Snowden forlot flyplassen alene, i en vanlig taxi, sier Kutsjerena i et annet intervju med Russia Today.

Snowden ble av flyplassmyndighetene holdt på et eget sted i transittområdet, hvor trolig få personer har hatt tilgang. «Avreisen» kunne derfor gå ubemerket hen.

– Han er den mest ettersøkte personen i verden, og hans sikkerhet vil være en prioritet, forklarer advokaten.

– Han kommer til å håndtere spørsmål rundt sikkerhet og innkvartering selv. Jeg kommer bare bidra med konsultasjon, som hans advokat.

Ifølge Kutsjerena har Snowden flere venner i Moskva, inkludert amerikanere som er bosatt i den russiske hovedstaden, og som kan bidra til Snowdens sikkerhet og mulig oppholdssted.

Advokaten avslo overfor russiske og internasjonale medier å utdype temaet utover dette.

– Han kommer muligens til å stå frem i offentligheten og gi intervjuer til pressen. Men han trenger litt «tilpassningstid» etter så lang tid på flyplassen, sa advokaten.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Snowdens advokat

Snowdens advokat Anatolij Kutsjerena holder opp dokumentet som viser at Snowden har fått innvilget midlertidig asyl.

Foto: Ap

Forlanger ham utlevert

USA har krevd at Russland utleverer den tidligere analytikeren i National Security Agency. Amerikanske myndigheter ønsker å stille ham for retten, tiltalt for spionasje. Men den russiske presidenten Vladimir Putin har avslått å etterkomme kravet.

Putin har uttalt at Snowden kunne få innvilget søknaden om asyl i Russland mot at han ikke lenger offentliggjør hemmelige opplysninger som skader amerikanske interesser.

Advokat Anatolij Kutsjerena har tidligere opplyst at Snowden har akseptert dette.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Edward Snowden har forlatt transittsonen på flyplassen i Moskva og dratt inn i Russland etter at myndighetene gav ham midlertidig asyl, forteller hans advokat Anatoly Kucherena.

Advokaten: – Snowden har forlatt flyplassen

Wikileaks takker

Varslernettstedet Wikileaks skriver på sin Twitter-konto at de har holdt øye med Snowdens ve og vel siden han var i Hongkong.

– Vi vil takke det russiske folket og alle de andre som har hjulpet til med å beskytte Snowden. Vi har vunnet slaget – nå krigen, heter det fra Wikileaks i en Twitter-melding.

Wikileaks skriver også at Snowden forlot flyplassen sammen med Wikileaks-medarbeideren Sarah Harrison.

Juristen Harrison er Wikileaks-grunnlegger Julian Assanges nærmeste rådgiver. Hun fulgte Snowden på flyet fra Hongkong til Moskva og har trolig vært på flyplassen sammen med ham siden.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Snowden på flyplassen

Edward Snowden på en pressekonferanse ved flyplassen i Moskva 12. juli i år. Kvinnen til venstre på bildet er Sarah Harrison, Julian Assanges nærmeste rådgiver.

Foto: Tanya Lokshina / Ap

Nye lekkasjer i går

Avisa The Guardian publiserte i går onsdag en ny artikkel om amerikansk etterretning, basert på informasjon fra Snowden.

Kutsjerena sier at informasjonen hadde blitt overlevert før Snowden lovet å stoppe lekkasjene.

Snowden, som avslørte detaljer om et amerikansk etterretningsprogram som overvåker internettaktivitet, har mottatt tilbud om asyl fra Venezuela, Nicaragua, og Bolivia, har sagt at han ønsker å besøke disse landene.

Det er imidlertid problematisk for Snowden å komme seg til noen av disse landene, ettersom USA har inndratt passet hans.

Snowdens far sa i et intervju som ble sendt på russisk TV i går at han gjerne vil besøke sin sønn. Snowdens advokat svarte da at han jobber for å få til dette.

Skurr på linjen Russland-USA

Snowden-saken har ført til en forverring i forholdet mellom Russland og USA, et forhold som allerede er anstrengt på grunn av ulikt syn på Syria og amerikansk kritikk av måten Russland håndterer menneskerettigheter.

Men i ettermiddag forsøkte president Putins utenrikspolitiske rådgiver Jurij Usjakov å tone ned betydningen av Snowdon og hans kommende ettårsopphold i Russland.

– Denne saken er ikke stor og vesentlig nok til å ha innvirkning på de politiske forbindelsene. Det har også presidenten flere ganger gitt uttrykk for, sa Usjakov til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Rådgiveren sa videre at Russland ikke har mottatt noen signaler fra USA om at president Obama vil avlyse sitt besøk hos Putin i Moskva, i forkant av G20-møtet i St. Petersburg i september, på grunn av Snowden.

Amerikanske myndigheter har tidligere betegnet det som «svært skuffende» hvis Russland gir Snowden asyl.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt